Национальный цифровой ресурс Руконт - межотраслевая электронная библиотека (ЭБС) на базе технологии Контекстум (всего произведений: 634620)
Контекстум
.
Овощи России

Овощи России №1 2014

0   0
Страниц100
ID745817
АннотацияНаучно-практический журнал «Овощи России» Важнейшими задачами журнала являются: обобщение научных и практических достижений в области селекции, семеноводства овощных культур, овощеводства, физиологии и биохимии растений, защиты растений, экономики сельского хозяйства, повышение научной и практической квалификации ученых, селекционеров, агрономов - овощеводов. Научная концепция издания предполагает публикацию современных достижений, результатов научных национальных и международных исследований в области овощеводства, селекции и семеноводства овощных культур, физиологии и биохимии растений, защиты растений, экономики сельского хозяйства и смежных дисциплин: биологии, биотехнологии, интродукции и др.
Овощи России .— 2008 .— 2014 .— №1 .— 100 с. — URL: https://rucont.ru/efd/745817 (дата обращения: 20.04.2024)

Предпросмотр (выдержки из произведения)

Овощи_России_№1_2014.pdf
Стр.3
Стр.4
Стр.5
Овощи_России_№1_2014.pdf
СОДЕРЖАНИЕ CONTENTS СОВРЕМЕННЫЕ НАПРАВЛЕНИЯ СЕЛЕКЦИИ ОВОЩНЫХ КУЛЬТУР Гинс М.С., Пивоваров В.Ф., Гинс В.К., Кононков П.Ф., Дерканосова Н.М. Научное обеспечение инновационных технологий при создании функциональных продуктов на основе овощных культур. . . . . . . . . . . . . . . . . .4 Артемьева А.М., Соловьева А.Е., Кочерина Н.В., Чесноков Ю.В. QTL анализ биохимических признаков качества у Brassica rapa L. . . . . . . . .10 Бочарников А.Н. Функциональная мужская стерильность и использование ее в селекции овощных и бахчевых культур. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .14 Козарь Е.Г., Бландинская О.А., Беспалько Л.В., Балашова Н.Н., Пивоваров В.Ф. , Пышная О.Н. Преодоление односторонней несовместимости сортов перца сладкого Белоснежка и Карлик путем холодового стрессирования собственной пыльцы. . . . . . . . . . . . . . . . .18 СЕМЕНОВЕДЕНИЕ И СЕМЕНОВОДСТВО ОВОЩНЫХ КУЛЬТУР Соколов А.С., Соколов С.Д., Хуторная Е.В. Получение семян гибридов F1 дыни на основе линий с генной мужской стерильностью. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .28 Коротцева И.Б., Кочеткова Л.А. Семеноводство материнских форм пчёлоопыляемых гибридов огурца с использованием гиббереллина. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .31 АГРАРНАЯ НАУКА В МИРЕ Начева Е., Благоева В., Машева С., Михов М., Янкова В., Илиев Е., Маркова Д. MODERN TRENDS IN SELECTION OF VEGETABLE CROPS Gins M.S., Pivovarov V.F., Gins V.K., Kononkov P.F., Derkanosova N.M. Science service of innovative technologies for development of functional food from vegetable crops. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .4 Artemyeva A.M., Solovieva A.E., Kocherina N.V., Chesnokov Yu.V. QTL analysis of biochemical traits of quality in Brassica rapa L. . . . . . . . . . . . . . .10 Bocharnikov A.N. Functional male sterility and its use in breeding of vegetable and melon crops. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .14 Kozar E.G., Blandinskaya O.A. , Bespal'ko L.V., Balashova N.N., Pivovarov V.F., Pishnaya O.N. Overcoming of unilateral incompatibility of sweet pepper cv. Belosnezhka and Karlik by cold stress of pollen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .18 SEED GROWING AND SEED PRODUCTION OF VEGETABLE CROPS Sokolov A.S., Sokolov S.D., Khutornaya E.V. Development of melon F1 seeds based on lines with genic male sterility. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .28 Korottseva I.B., Kochetkova L.A. Seed production of the maternal forms of bee pollinated cucumber hybrids using gibberellins. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .31 Структура урожая при производстве сертифицированных семян болгарских сортов картофеля. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .36 ФИЗИОЛОГИЯ И БИОХИМИЯ РАСТЕНИЙ Голубкина Н.А., Маланкина Е.Л., Соловьева А.Д., Кошелева О.В., Кривенков Л.В., Добруцкая Е.Г. Аккумулирование селена базиликом огородным (Ocinum baslicum L.). . . . .42 Горовая Т.К., Сайко О.Ю. Изменчивость химического состава зелёных бобов фасоли обыкновенной.48 Черкасова В.К., Шабетя О.Н. Результаты отбора селекционных образцов корнеплодов моркови по биохимическому составу. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .53 Мурашев С.В., Бобко А.Л., Вержук В.Г. Роль эндогенных антиоксидантов в адаптации культурных растений к условиям отрицательных температур зимневесеннего периода. . . . . . . .58 Мурашев С.В., Шарагова (Калацевич) Н.Н. Физикохимические свойства овощной и плодовой продукции и особенности ее хранения в охлажденном состоянии. . . . . . . . . . . . . . . . . . .60 ПЕРЕРАБОТКА И ХРАНЕНИЕ ПЛОДООВОЩНОЙ ПРОДУКЦИИ Степанищева Н.М., Посокина Н.Е., Лялина О.Ю., Примак А.П. Технология производства обеденных блюд на основе овощей для социального питания. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .62 Терентьева Г.Н., Каражия В.Ф., Юшан Л.Д., Саранди Т.А., Суворова Г. Виноградный лист и способы его консервирования. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .64 ЗАЩИТА РАСТЕНИЙ Маслова А.А., Ушаков А.А., Старцев В.И., Бондарева Л.Л. Результаты исследования по устойчивости растений капусты белокочанной к Plasmodiophora brassicae. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .68 Мейсам Заргар, Политыко П.М., Пакина Е.Н. AGRARIAN SCIENCE IN THE WORLD Nacheva E., Blagoeva V., Masheva S., Michov M., Yankova V., Iliev E., Markova D. Yield structure in the production of certified seeds from bulgarian potato varieties. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .36 PLANTS PHYSIOLOGY AND PHYTOCHEMISTRY Golubkina N. A., Malankina H.L., Solovieva A.A., Kosheleva O.V., Krivenkov L.V., Dobrutskaya H.G. Selenium accumulation by basil plants (Ocinum basilicum L.). . . . . . . . . . . . . . . .42 Gorovaya T.K., Sayko O.Yu. Variability of the biochemical composition of greenpodded of common bean. .48 Cherkasova V.K., Shabetya O.N. Results of the selection of breeding samples of carrot based on biochemical composition. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .53 Murashev S.V., Bobko A.L., Verzhuk V.G. Role of the endogenous antioxidants in adaptation of crop plants to freezing conditions of winterspring period. . . . . . . . . . . . . . . . .58 Murashev S.V., Sharagova (Kalatsevich) N.N. Physicochemical properties of vegetable and fruit products and especially its storage in a cold state. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .60 PROBLEMS OF STORAGE AND PROCESSING OF VEGETABLE PRODUCTS Stepanisheva N.M., Posokina N.E., Lalina O.YU., Primak A.P. Production technology of lunch dishes based on vegetables for social nutrition. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .62 Terentyeva G.N., Karazhiya V.F., Ushan L.D., Sarandi T.A., Suvorova G. Grape leaves and methods of conservation. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .64 PLANT PROTECTION Реакция сорной растительности на различные дозы гербицида нового поколения Вердикт в контролируемых условиях окружающей среды. . . . . .72 Иванова М.И., Алексеева К.Л., Сармосова А.Н. Оценка сортовой устойчивости укропа к фузариозу. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .76 АГРОТЕХНИКА ОВОЩНЫХ РАСТЕНИЙ Гаплаев М.Ш., Пивоваров В.Ф., Надежкин С.М. Влияние удобрений и орошения на урожайность и качество корнеплодов свеклы столовой. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .80 Ахмедова П.М. Влияние густоты стояния растений на посевные и физические качества семян томата. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .86 Солдатенко А.В. Густота семенных растений огурца при использовании капельного орошения в условиях восточной лесостепи Украины. . . . . . . . . .88 ЭКОНОМИКА И ОРГАНИЗАЦИЯ СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННОГО ПРОИЗВОДСТВА Дремова Т.В., Жаров А.Н., Титова Е.С. Анализ основных подходов к снижению риска производства в сельском хозяйстве. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .92 СТАНДАРТЫ НА СЕМЕНА И ОВОЩНУЮ ПРОДУКЦИЮ Павлов Е.Л. Приоритетные параметры оперативного контроля и управления в технологиях производства семян овощных культур. . . . . . . .96 научнопрактический журнал Maslova A.A., Ushakov A.A., Startsev V.I., Bondareva L.L. The results of study of cabbage plant resistance to Plasmodiophora brassicae. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .68 Meisam Zargar, Polityko P.M., Pakina E.N. Weeds response to the various doses of new generation herbicide 'Verdict' in a controlled environment. . . . . . . . . . . .72 Ivanova M.I., Alekseeva K.L., Sarmosova A.N. Estimation of dill cultivars for their resistance to fusarium. . . . . . . . . . . . . . . . . . .76 AGROTEKHNICS OF VEGETABLE PLANTS Gaplaev M.SH., Pivovarov V.F. , Nadezhkin S.M. Influence of fertilizers and irrigation on the yield and quality of beet roots. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .80 Akhmedova P.M. Effect of plant density on sowing and physical qualities of tomato seeds. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .86 Soldatenko A.V. Density of cucumber seedplants when using drop irrigation in condition of East Ukraine. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .88 AGRICULTURAL MANAGEMENT Dremova T.V., Zharov A.N., Titova E.S. Analysis of main approaches to the risk decreasing in agriculture. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .92 STANDARTS FOR SEEDS AND VEGETABLE PRODUCTS Pavlov E.L. [ 1 ] Priority parameters of operation monitoring and control of technologies of vegetable crops seed production . . . . . . . . . . . . .96 овощи россии № 5 (22) 2014
Стр.3
Научнопрактический журнал № 1 (22)2014 Издаётся с декабря 2008 г. Журнал предназначен для ученых и практиков овощеводства, селекционеров, семеноводов VEGETABLE CROPS OF RUSSIA Published since 2008 и овощеводовлюбителей Учредитель и издатель журнала: The journal of science and practical applications in agriculture № 1 (22) 2014 The journal is recommended for scientists and practicable offers, farmers, plant breeders, amateurs in agriculture and vegetable growing. The journal founder & publisher: EditorinChief The State Scientific Institution AllRussian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production of Russian Academy of Agricultural Science (RAAS) Pivovarov V.F. – Academician of RAAS, a director of AllRussian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production Editorial Board I.V. Savchenko, Academician, Russian Academy of Science (RAAS), a vicepresident of plant growing department A.F. Agafonov, PhD, agriculture A.M. Artemeva, Principal Scientist, PhD, biology I.T. Balashova, Principal Scientist, PhD, biology N.I. Bocharnikova, Principal Scientist, PhD, agriculture L.L. Bondareva, Principal Scientist, PhD, agriculture V.I. Burenin, Principal Scientist, PhD, agriculture M.S. Gins, Principal Scientist, PhD, biology V.K. Gins, Principal Scientist, PhD, biology N.A. Golubkina, Principal Scientist, PhD, biology L.K. Gurkina, PhD, agriculture H.G. Dobrutskaya, Principal Scientist, PhD, agriculture A.S. Domblides, PhD, agriculture A.N. Ignatov, Principal Scientist, PhD, biology L.U. Kan, PhD, agriculture P.F. Kononkov, Principal Scientist, PhD, agriculture G.D. Levko, Principal Scientist, PhD, agriculture M.I. Mamedov, Principal Scientist, PhD, agriculture F.B. Musaev, PhD, agriculture S.M. Nadezhkin, Principal Scientist, PhD, biology L.V. Pavlov, Principal Scientist, PhD, agriculture A.P. Primak, Principal Scientist, PhD, biology O.N. Pyshnaya, Principal Scientist, PhD, agriculture E.P. Pronina, PhD, agriculture S.M. Sirota, Principal Scientist, PhD, agriculture V.I. Startsev, Principal Scientist, PhD, agriculture T.P. Suprunova, PhD, agriculture N.I. Timin, Principal Scientist, PhD, agriculture A.A. Ushakov, PhD, agriculture V.A. Kharchenko, PhD, agriculture Главный редактор Государственное научное учреждение Всероссийский научноисследовательский институт селекции и семеноводства овощных культур Российской академии сельскохозяйственных наук (ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии) В.Ф. Пивоваров – академик Россельхозакадемии, директор ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Редакционный совет И.В. Савченко – академик Россельхозакадемии, вицепрезидент Отделения растениеводства Ж.П. Данаилов – доктор с.х. наук, Председатель национальной научноэкспертной комиссии «Сельскохозяйственные науки», Министерство образования и науки Болгарии В.Н. Прохоров – доктор биол. наук, Институт экспериментальной ботаники им. Купревича НАН Беларуси В.В. Скорина – доктор с.х. наук, профессор, Белорусская ГСХА А.Ф. Агафонов – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии А.М. Артемьева – кандидат с.х. наук, ГНУ ВИР Россельхозакадемии И.Т. Балашова – доктор биол. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Н.И. Бочарникова – доктор с.х. наук, Отделение растениеводства Россельхозакадемии Л.Л. Бондарева – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии В.И. Буренин – доктор с.х. наук, ГНУ ВИР Россельхозакадемии М.С. Гинс – доктор биол. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии В.К. Гинс – доктор биол. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Н.А. Голубкина – доктор биол. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Л.К. Гуркина – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Е.Г. Добруцкая – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии А.С. Домблидес – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии А.Н. Игнатов – доктор биол. наук, Центр «Биоинженерия» РАН Л.Ю. Кан – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии П.Ф. Кононков – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Г.Д. Левко – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии М.И. Мамедов – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Ф.Б. Мусаев – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии С.М. Надежкин – доктор биол. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Л.В. Павлов – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии О.Н. Пышная – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии А.П. Примак – доктор биол. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Е.П. Пронина – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии С.М. Сирота – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии В.И. Старцев – доктор с.х. наук, Департамент научнотехнологической политики и образования Министерства сельского хозяйства РФ Т.П. Супрунова – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Н.И. Тимин – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии А.А. Ушаков – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии В.А. Харченко – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Ю.В. Чесноков – доктор биол. наук, ГНУ ВИР Россельхозакадемии А.Н. Чупров – доктор эконом. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Н.А. Шмыкова – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Yu.V. Chesnokov, Principal Scientist, PhD, biology A.N. Chuprov, Principal Scientist, PhD, economics N.A. Shmikova, Principal Scientist, PhD, agriculture Zh.P. Danailov  Principal Scientist, PhD, agriculture, Bulgaria V.N. Prokhorov  Principal Scientist, PhD, biology, Belarus V.V. Skorina  Principal Scientist, PhD, agriculture, Belarus Responsible Scientific Editor M.M. Tareeva, PhD, agriculture Translation V.U. Muhortov, PhD, agriculture T.P. Suprunova, PhD, agriculture Technical editor, webmaster Pronin S.S. Bibliographer A.G. Razorenova Photographing A.P. Lebedev Designer K.V. Yansitov (Original model and imposition) –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Address of the publishing office: AllRussian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production (VNIISSOK), Selektsionnaya St., 14, VNIISSOK, Odintsovo region, Moscow district, 143080 Russia, Editorial and Publishing Unit Email: vegetables.of.russia@yandex.ru http://www.vegetables.su Tel. +7(495)5992442, +7(495)5947722 Recopying materials require reference to the journal to be made. Publishing staff do not bear the responsibility for information included in advertisements. Publisher reserves the right to make alterations in manuscripts in case of lack of correspondence with the issue subject and technical requirements September 2008 Ответственный редактор М.М. Тареева – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Перевод на английский язык Технический редактор, поддержка сайта Пронин С.С., ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Библиограф А.П. Лебедев Разорёнова А.Г., ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Фото Дизайн и верстка К.В. Янситов –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Адрес редакции: 143080, Московская область, Одинцовский район, п/о Лесной городок, пос. ВНИИССОК, ул. Селекционная, д. 14, Издательство ВНИИССОК Email: vegetables.of.russia@yandex.ru http://www.vegetables.su Тел: +7(495)5992442, +7(495)5947722 Факс: +7(495) 5992277 Подписной индекс в объединенном каталоге «Пресса России» 13168 Журнал входит в Перечень ведущих рецензируемых научных журналов и изданий, в которых должны быть опубликованы основные научные результаты диссертаций на соискание ученой степени доктора и кандидата наук. При перепечатке материалов ссылка на журнал обязательна. Редакция журнала не несет ответственность за информацию, содержащуюся в рекламе. Редакция оставляет за собой право вносить изменения в предоставленные материалы в случае их несоответствия техническим требованиям и некорректной смысловой нагрузки. Точка зрения авторов может не совпадать с точкой зрения редакции. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Издание зарегистрировано в Федеральной службе по надзору в сфере связи и массовых коммуникаций. Свидетельство ПИ №ФС7733218 от 19 сентября 2008 года –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– This issue is registered in Federal Service for Supervision of Media and Mass Communications of RF. The license ПИ №ФС7733218 of the 19th Circulation is 1000 copies научнопрактический журнал Тираж 1000 экземпляров. Подписано в печать 25.02.2014 Отпечатано в РПК «МедиаМикс» 127411, г. Москва, Дмитровское шоссе, дом 157 строение 9, офис 9108 Тел.: +7 (495) 6650544, www.mdmix.ru [ 2 ] овощи россии № 1 (22) 2014 В.Ю. Мухортов – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Т.П. Супрунова – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
Стр.4
РЕЗЮМЕ RESUMES СОВРЕМЕННЫЕ НАПРАВЛЕНИЯ СЕЛЕКЦИИ ОВОЩНЫХ КУЛЬТУР MODERN TRENDS IN SELECTION OF VEGETABLE CROPS Gins M.S.1 Kononkov P.F.1, Derkanosova N.M.2 , Pivovarov V.F.1 , Gins V.K.1 , SCIENCE SERVICE OF INNOVATIVE TECHNOLOGIES FOR DEVELOPMENT OF FUNCTIONAL FOOD FROM VEGETABLE CROPS 1 SSI AllRussian Research Institute of vegetable breeding and seed production of vegetables crops of RAAS 143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, VNIISSOK, Selectsionnaya st., 14 Email: vniissok@mail.ru 2 Voronezh State Agricultural University named after Emperor Peter the Great 394087, Russia, Voronezh, Mitchurina St., 1 The fraction composition and content of phenolic compounds in vegetable plants with high content of polyphenols is presented. The developed functional foods is a complex of antioxidants such as dehydro quercetine, quercetine, rutin, ama ranthine, etc., which can be used for immune system reinforcement, against dysbacteriosis, and promotion of health. Key words: vegetable breeding, amaranth, yacon, phenolic compounds, func tional foods. Artemyeva A.M., Solovieva A.E., Kocherina N.V., Chesnokov Yu.V. QTL ANALYSIS OF BIOCHEMICAL TRAITS OF QUALITY IN BRASSICA RAPAL. AllRussian N.I. Vavilov Institute of Plant Industry 190000, Russia, SaintPetersburg, Bol'shaya Morskaya st., 44 Emails: akme11@yandex.ru; yuriy@vir.nw.ru Using two mapping populations of DH lines of Brassica rapa(DH30, obtained by crossing of turnip and yellow sarson, and DH38, obtained by crossing of pak choi and yellow sarson) the QTL analysis of five biochemical traits of quality was done. For the first time in Russia, for each investigated trait was determined QTL, as well as the effects of action of reviled QTL, percent of phenotype variability for each QTL and molecular markers genetically linked with identified QTL. Reviled molecular markers can be used as effective tool upon mass screening of collec tion and breeding material for biochemical traits of quality. Key words: Brassica rapa, biochemical traits of quality, QTL, genetic mapping. Bocharnikov A.N. FUNCTIONAL MALE STERILITY AND ITS USE IN BREEDING OF VEGETABLE AND MELON CROPS SSI AllRussian scientific research institute of vegetable and melon growing 416341, Russia, Astrakhan region, Kamyzyak, Lubitsch st., 16 Tel.: 8 (85145) 95907 Email: vniiob100@mail.ru ФИЗИОЛОГИЯ И БИОХИМИЯ РАСТЕНИЙ PLANTS PHYSIOLOGY AND PHYTOCHEMISTRY Golubkina N. A.1 Kosheleva O.V.2, Krivenkov L.V.1 , Malankina H.L.2 (OCINUM BASILICUM L.) 1 SELENIUM ACCUMULATION BY BASIL PLANTS , Dobrutskaya H.G.1 , Solovieva A.A.2 , SSI AllRussian Research Institute of vegetable breeding and seed production of vegetables crops of RAAS 143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, VNIISSOK, Selectsionnaya st., 14 Emails: segolubkina@rambler.ru; krivenkov76@mail.ru; vniissok@mail.ru 2 RSAUMAA by K.A. Timiryazev 127550, Russia, Moscow, Timiryazevskaya st., 42 Emails: gandurina@pochta.ru; anechka_kotenok@rambler.ru 3SSI Research institute of nutrition by RAAS 109240, Russia, Moscow, Ustinskiy St., 2/14 Email: okionvit@yandex.ru 143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, VNIISSOK, Selectsionnaya st., 14 Email: vniissok@mail.ru The resistance of breeding verities of cabbage to Plasmodiophora brassicae on infection background in laboratory and field conditions of the Moscow region has been studied. Selected cabbage varieties resistant to Plasmodiophora brassicae are used in breeding process. Key words: cabbage, varieties, hybrids F1 Plasmodiophora brassicae., infection background. Мейсам Заргар1 РЕАКЦИЯ СОРНОЙ РАСТИТЕЛЬНОСТИ НА РАЗЛИЧНЫЕ ДОЗЫ ГЕРБИЦИДА НОВОГО ПОКОЛЕНИЯ ВЕРДИКТ В КОНТРОЛИРУЕМЫХ , Политыко П.М.2 , Пакина Е.Н.1 УСЛОВИЯХ ОКРУЖАЮЩЕЙ СРЕДЫ 1 Selenium accumulation level in basil plants is investigated. A direct correlation between selenium concentration and essential oil content is demonstrated for basil and other aroma plants. No correlation is found between selenium and flavonoids. Key words: basil, selenium, essential oil, flavonoids Gorovaya T.K., Sayko O.Yu. VARIABILITY OF THE BIOCHEMICAL COMPOSITION OF GREENPODDED OF COMMON BEAN Іnstitute of vegetables and melon growing national academy of agricultural sci ences of the Ukraine 62478, 62478, Ukraine, Kharkov area, Kharkov district, Merefa, p/о Selectionnoe, Institutskaja st.,1 Тel./fax(+3) (057) 7489191 Еmail: ovoch.iob@gmail.com; www.ovoch.com The results of study of 21 collection samples for variability of the biochemical composition of green beans are presented. The best selected samples char acterized by stable content of total sugars, dry matter, and diet fiber are recom mended for use in breeding program for development of new improved vari eties of vegetable beans. Key words: beans, biochemical composition, fiber, technical maturity. Cherkasova V.K., Shabetya O.N. The article describes the manifestation of functional male sterility and its impor tance in the breeding of melons. Utilization of functional male sterility allows solv ing the problem effective hybrid seed production. Key words: functional mail sterility, vegetable and melon crops, largefruit ed pumpkin. Kozar E.G., Blandinskaya O.A., Bespal'ko L.V., Balashova N.N., Pivovarov V.F., Pishnaya O.N. OVERCOMING OF UNILATERAL INCOMPATIBILITY OF SWEET PEPPER CV. BELOSNEZHKA AND KARLIK BY COLD STRESS OF POLLEN SSI AllRussian Research Institute of vegetable breeding and seed production of vegetables crops of RAAS 143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, VNIISSOK, Selectsionnaya st., 14 E mail: gameta233@mail.ru The article describes a technique for overcoming the unilateral cross incompat ibility of of sweet pepper cultivars Belosnezhka and Karlik (Capsicum annuumL.) by pre coating the stigma of the parental plants by own frozen pollen (fertile, but lost fertilizing capacity) in order to initiate the necessary changes in the tissues of the pistil that ensures germination of pollen tubes of foreign pollen , successful fertilization and hybrid seeds formation. Key words: sweet pepper , Capsicum annuum L, pollen viability , incompat ibility , cold stress , cryocooling of pollen grains, pollen tube , fertilization , fruit set and seed . СЕМЕНОВОДСТВО И СЕМЕНОВЕДЕНИЕ ОВОЩНЫХ КУЛЬТУР SEED GROWING AND SEED PRODUCTION OF VEGETABLE CROPS Sokolov A.S., Sokolov S.D., Khutornaya E.V. DEVELOPMENT OF MELON F1 MALE STERILITY SEEDS BASED ON LINES WITH GENIC SSI AllRussian scientific research institute of vegetable and melon growing 416341, Russia, Astrakhan region, Kamyzyak, Lubitsch St., 16 Tel.: 8 (85145) 95907 Email: vniiob100@mail.ru The perspective technology of development of melon of F1 RESULTS OF THE SELECTION OF BREEDING SAMPLES OF CARROT BASED ON BIOCHEMICAL COMPOSITION Еmail: ovoch.iob@gmail.com www.ovoch.com Іnstitute of vegetables and melon growing national academy of agricultural sci ences of Ukraine 62478, Ukraine, Kharkov area, Kharkov district, Merefa, p/о Selectionnoe, Institutskaja st.,1 12 samples of carrot were analyzed for biochemical components in roots. 5 genotypes with high content of vitamin C, βcarotene, and total sugar were selected as genetic sources of high biochemical components. Key words: carrots, variability, variety, protein, dry matter, monosaccharides, total sugar, cellulose, βcarotene, vitamin composition. Murashev S.V.1 OD 1 ROLE OF THE ENDOGENOUS ANTIOXIDANTS IN ADAPTATION OF CROP PLANTS TO FREEZING CONDITIONS OF WINTERSPRING PERI , Bobko A.L.1 , Verzhuk V.G.2 St. Petersburg State University of Information Technologies, Mechanics and Optics Institute of сold and biotechnology 191002, Russia, St. Petersburg, Lomonosova st., 9 Email: s.murashev @ mail.ru 2 SSI Russian Research Institute of Plant Industry by N.I. Vavilov of RAAS 190000, Russia, St. Petersburg, Bolshaya Morskaya st., 44 Adaptive capacity of perennial plants to low temperatures and its role in the for mation of highquality crops with minimal losses during storage has been stud ied. According to the changes occurring in plants at low temperatures the pos sibility of effective forecasting of plant products to cold storage has been found. Key words: perennials , cold stress , antioxidants, low molecular weight car bohydrates. Murashev S.V., Sharagova (Kalatsevich) N.N. PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES OF VEGETABLE AND FRUIT PROD UCTS AND ESPECIALLY ITS STORAGE IN A COLD STATE Institute of сold and biotechnology hybrids seeds by use maternal lines with an original form of genic mail sterility and marker trait (lobed leaves) was studied. Elements of technology allow developing hybrid seeds of melon with hybridity of 9095%. Key words: melon, genic male sterility, hybrid seed production. Korottseva I.B., Kochetkova L.A. SEED PRODUCTION OF THE MATERNAL FORMS OF BEE POLLINATED CUCUMBER HYBRIDS USING GIBBERELLIN SSI AllRussian Research Institute of vegetable breeding and seed production of vegetables crops of RAAS Key words: cucumber, seed production, parent form, growth substances. hybrids, Black F1 , and Frant F1 are shown. Янкова В.1, Илиев Е.2 КАРТОФЕЛЯ 1 СТРУКТУРА УРОЖАЯ ПРИ ПРОИЗВОДСТВЕ СЕРТИФИЦИРОВАННЫХ СЕМЯН БОЛГАРСКИХ СОРТОВ , Маркова Д.1 Болгария, Пловдив  4003, ул. Брезовско шоссе, № 32 Тел.032 951227 Институт овощных культур «Марица» Email: emnach@abv.bg 2 Опытная станция по картофелю Болгария, Самоков  2000, ул. Цар Борис ІІІ № 170 Тел. 0722 66181 Эксперимент проведен в Институтe овощных культур «Марица», Пловдив и на Экспериментальной станции по картофелю, Самоков в 20092011 годах. Целью изучения являлась структура урожая при производстве сертифицированных семян болгарских сортов картофеля. В результате многофакторного полевого опыта установлено влияние нормы внесения удобрений, густоты посадки и срока удаления ботвы на общую урожайность вариантов и их фракции. Урожайность при производстве сертифицированных семян болгарских сортов картофеля Перун, Калина и Боре варьирует от 2282 до 3556 kg/da. Стандартная урожайность семенных фракций увеличивается при более густой посадке и при более раннем удалении ботвы. Ключевые слова: картофель, производство сертифицированных семян, факторы формирования урожайности, стандартный урожай. , , Благоева В.2 , Машева С.1 , Михов М.1 191002, Russia, St. Petersburg, Lomonosova st., 9 Email: s.murashev @ mail.ru 143026, Московская область, Одинцовский район, р/п Новоивановское (Немчиновка), ул. Калинина, 1 НИИСХ «Немчиновка» Российский университет дружбы народов 117198, ул. МиклухоМаклая, д.6 Email: meisam.za_ir84@yahoo.com 2 Emails: priemnaya@nemchinowka.ru, mosniish@yandex.ru Задача эксперимента заключалась в оценке действия сокращенных доз (0; 0,2; 0,3 и 0,5 кг/га) послевсходового гербицида Вердикт на подавление трех видов сорняков: Chenopodium album, Sttelaria media и представителей семейства Рoaceae. Опыт был заложен рендомизированно в четырехкратной повторности. Наибольшая гибель сорной растительности была отмечена при дозе гербицида 0,5 кг/га и далее убывала соответственно при дозах 0,3 кг/га; 0,2 кг/га и в контроле. В результате эксперимента установлено, что подавление сорной растительности было эффективным при дозах гербицида 0,5 и 0,3 кг/га, в то время как при дозе 0,2 кг/га наблюдался наибольший процент выживших сорняков среди всех трех испытанных видов. Ключевые слова: гербицид, Вердикт, подавление сорной растительности, сокращенные дозы. Ivanova M.I.1 ESTIMATION OF DILL CULTIVARS , Alekseeva K.L.1 2 , Sarmosova A.N.2 FOR THEIR RESISTANCE TO FUSARIUM 1 Chuvash State Agricultural Academy Email: sarm2009@yandex.ru AllRussian Scientific Research Institute of Vegetable Growing Email: ivanova_170@mail.ru; alexenleon@yandex.ru The study shows the stability of dill varieties to fusarium in the Moscow region. Keywords: dill, variety, yield, resistance to stooling, resistance to fusarium. АГРОТЕХНИКА ОВОЩНЫХ РАСТЕНИЙ AGROTECHNICS OF VEGETABLE PLANTS Gaplaev M.SH.1 INFLUENCE OF FERTILIZERS AND IRRIGATION , Pivovarov V.F.2 Chechen State University Russia , Grozny, St. Sheripova, 32 Tel. +7 (8712) 295558 2 ON THE YIELD AND QUALITY OF BEET ROOTS 1 SSI AllRussian Research Institute of vegetable breeding and seed production of vegetables crops of RAAS 143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, VNIISSOK, Selectsionnaya st., 14 Email: nadegs@yandex.ru In field experiments, the optimal preirrigation moisture levels of the soil, plant density and fertilizer regulations to ensure maximizing the table beet crops with good qualities of roots under foothill zone of the Chechen Republic have been found. Akhmedova P.M. EFFECT OF PLANT DENSITY ON SOWING AND PHYSICAL QUALITIES OF TOMATO SEEDS Dagestan Agricultural Research Institute Email: dagniisx@mail.ru St. Petersburg State University of Information Technologies, Mechanics and Optics The influence of the state of water in plant tissue on the physico chemical properties of plant products and processes occurring in it was studied. It is shown that the ratio of free and bound water fractions in the tissue influences the mass loss of plant products during storage. The ratio between free and bound water in the plant tissue depends on the activity of physiological processes in it, which determines the intensity of the loss of nutrients. Key words: cold storage, wastage mass, forecasting activity in the water. 143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, VNIISSOK, Selectsionnaya st., 14 Email: vniissok@mail.ru АГРАРНАЯ НАУКА В МИРЕ AGRARIAN SCIENCE IN THE WORLD Начева Е.1 ПЕРЕРАБОТКА И ХРАНЕНИЕ ПЛОДООВОЩНОЙ ПРОДУКЦИИ PROBLEMS OF STORAGE AND PROCESSING OF VEGETABLE PRODUCTS Stepanisheva N.M.1 The data of using of gibberellin for seed production in maternal forms of bee pol linated cucumber F1 PRODUCTION TECHNOLOGY OF LUNCH DISHES BASED AllRussian Research Institute of canning and vegetable drying industry , Posokina N.E.1 Email: vnikopltok@yandex.ru 2 , Lalina O.YU.1 ON VEGETABLES FOR SOCIAL NUTRITION 1 SSI AllRussian Research Institute of vegetable breeding and seed production of vegetables crops of RAAS 143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, VNIISSOK, St. Selectsionnaya, 14 Email: vniissok@mail.ru The sevenday recipe composition of lunch dishes for social nutrition of target groups of consumers was developed. The main components of this recipe are vegetables. Key words: vegetable salads, dinner courses, ingredient structure, cooling and freezing technology Terentyeva G.N., Karazhiya V.F., U?han L.D., Sarandi T.A., Suvorova G. GRAPE LEAVES AND METHODS OF CONSERVATION Practical Scientific Institute of Horticulture and Food Technology Republic of Moldova, Chisinau Emails: ltpa_caragia@mail.ru, g.terentii @ inbox.ru, sarandit@mail.ru The article presents the results of a study of different varieties of grape leaves showing its morphological data and physicochemical parameters. Studying shows canned grape leaf in various ways for the food industry. Key words: grape leaf varieties, methods of preservation , physico chemical parameters . ЗАЩИТА РАСТЕНИЙ PLANT PROTECTION Maslova A.A., Ushakov A.A., Startsev V.I., Bondareva L.L. THE RESULTS OF STUDY OF CABBAGE PLANT RESISTANCE TO PLASMODIOPHORA BRASSICAE научнопрактический журнал [ 3 ] , Primak A.P.2 367014, Russia, Dagestan, Makhachkala, A.Akushinskogo avenue, Science Park The optimal scheme and plant density of nonseedling tomato culture for seed production purposes in condition of Dagestan Studied were determined. Key words: tomato, planting scheme, plant density, varieties, field germina tion, vigor, seed quality. Soldatenko A.V. DENSITY OF CUCUMBER SEEDPLANTS WHEN USING DROP IRRIGATION IN CONDITION OF EAST UKRAINE Institute of vegetables and melons breeding 62478, Ukraine, Kharkov area, Kharkov district, Merefa, p/о Selectionnoe, Institutskaja st., 1 Tel.: (057) 7489191 The results of threeyear study of density of cucumber seedplants when using drop irrigation in condition and planting system 50+90 сm are shown. The optimal plant density for seed production purposes is 70 thousand plants on 1 hectare. Key words: a cucumber, density of plants, drop irrigation, seed production, quality of seeds. ЭКОНОМИКА И ОРГАНИЗАЦИЯ СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННОГО ПРОИЗВОДСТВА AGRICULTURAL MANAGEMENT Dremova T.V., Zharov A.N., Titova E.S. Russian Friendship University, Agricultural Faculty 117198, Moscow, MikluhoMaklaya st., 8 Email: a_n_zharov@mail.ru , Nadezhkin S.M.2 , stability, prevalence, stability, Key words: beet, photosynthesis, roots, productivity, irrigation, fertilizers, humidity, nitrates . ANALYSIS OF MAIN APPROACHES TO THE RISK DECREASING IN AGRI CULTURE Agriculture is one of the most risky sectors of any economy. Modern science and practice have developed various methods to reduce the riskiness of pro duction, such as avoiding the risk, hedging, diversification and insurance. In this article we discuss ways to reduce these risks of production. Key words: risk mitigation techniques, diversification, hedging, insurance, parametric insurance. СТАНДАРТЫ НА СЕМЕНА И ОВОЩНУЮ ПРОДУКЦИЮ STANDARTS FOR SEEDS AND VEGETABLE PRODUCTS Pavlov E.L. PRIORITY PARAMETERS OF OPERATION MONITORING AND CONTROL OF TECHNOLOGIES OF VEGETABLE CROPS SEED PRODUCTION SSI AllRussian Research Institute of vegetable breeding and seed production of vegetables crops of RAAS 143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, VNIISSOK, Selectsionnaya st., 14 Email: paw.ewgeny@yandex.ru SSI AllRussian Research Institute of vegetable breeding and seed production of vegetables crops of RAAS Control of seed production of vegetable crops based on factor of quality is become the basis of modern management. There is a growing need in the fast response devices for determination of moisture and temperature in seeds and environment. Key words: seeds, humidity, moisture tester, parameters, quality, temper ature. овощи россии № 1 (22) 2014
Стр.5

Облако ключевых слов *


* - вычисляется автоматически
.
.