СОДЕРЖАНИЕ
CONTENTS
СОВРЕМЕННЫЕ НАПРАВЛЕНИЯ СЕЛЕКЦИИ ОВОЩНЫХ КУЛЬТУР
Гинс М.С., Пивоваров В.Ф., Гинс В.К.,
Кононков П.Ф., Дерканосова Н.М.
Научное обеспечение инновационных технологий при создании
функциональных продуктов на основе овощных культур. . . . . . . . . . . . . . . . . .4
Артемьева А.М., Соловьева А.Е., Кочерина Н.В., Чесноков Ю.В.
QTL анализ биохимических признаков качества у Brassica rapa L. . . . . . . . .10
Бочарников А.Н.
Функциональная мужская стерильность и использование ее в селекции
овощных и бахчевых культур. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .14
Козарь Е.Г., Бландинская О.А., Беспалько Л.В., Балашова Н.Н.,
Пивоваров В.Ф. , Пышная О.Н.
Преодоление односторонней несовместимости
сортов перца сладкого Белоснежка и Карлик
путем холодового стрессирования собственной пыльцы. . . . . . . . . . . . . . . . .18
СЕМЕНОВЕДЕНИЕ И СЕМЕНОВОДСТВО ОВОЩНЫХ КУЛЬТУР
Соколов А.С., Соколов С.Д., Хуторная Е.В.
Получение семян гибридов F1
дыни
на основе линий с генной мужской стерильностью. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .28
Коротцева И.Б., Кочеткова Л.А.
Семеноводство материнских форм пчёлоопыляемых
гибридов огурца с использованием гиббереллина. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .31
АГРАРНАЯ НАУКА В МИРЕ
Начева Е., Благоева В., Машева С., Михов М.,
Янкова В., Илиев Е., Маркова Д.
MODERN TRENDS IN SELECTION OF VEGETABLE CROPS
Gins M.S., Pivovarov V.F., Gins V.K.,
Kononkov P.F., Derkanosova N.M.
Science service of innovative technologies
for development of functional food from vegetable crops. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .4
Artemyeva A.M., Solovieva A.E., Kocherina N.V., Chesnokov Yu.V.
QTL analysis of biochemical traits of quality in Brassica rapa L. . . . . . . . . . . . . . .10
Bocharnikov A.N.
Functional male sterility and its use in breeding
of vegetable and melon crops. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .14
Kozar E.G., Blandinskaya O.A. , Bespal'ko L.V.,
Balashova N.N., Pivovarov V.F., Pishnaya O.N.
Overcoming of unilateral incompatibility
of sweet pepper cv. Belosnezhka
and Karlik by cold stress of pollen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .18
SEED GROWING AND SEED PRODUCTION OF VEGETABLE CROPS
Sokolov A.S., Sokolov S.D., Khutornaya E.V.
Development of melon F1
seeds based
on lines with genic male sterility. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .28
Korottseva I.B., Kochetkova L.A.
Seed production of the maternal forms
of bee pollinated cucumber hybrids using gibberellins. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .31
Структура урожая при производстве сертифицированных
семян болгарских сортов картофеля. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .36
ФИЗИОЛОГИЯ И БИОХИМИЯ РАСТЕНИЙ
Голубкина Н.А., Маланкина Е.Л., Соловьева А.Д.,
Кошелева О.В., Кривенков Л.В., Добруцкая Е.Г.
Аккумулирование селена базиликом огородным (Ocinum baslicum L.). . . . .42
Горовая Т.К., Сайко О.Ю.
Изменчивость химического состава зелёных бобов фасоли обыкновенной.48
Черкасова В.К., Шабетя О.Н.
Результаты отбора селекционных образцов корнеплодов
моркови по биохимическому составу. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .53
Мурашев С.В., Бобко А.Л., Вержук В.Г.
Роль эндогенных антиоксидантов в адаптации культурных растений
к условиям отрицательных температур зимневесеннего периода. . . . . . . .58
Мурашев С.В., Шарагова (Калацевич) Н.Н.
Физикохимические свойства овощной и плодовой продукции
и особенности ее хранения в охлажденном состоянии. . . . . . . . . . . . . . . . . . .60
ПЕРЕРАБОТКА И ХРАНЕНИЕ ПЛОДООВОЩНОЙ ПРОДУКЦИИ
Степанищева Н.М., Посокина Н.Е., Лялина О.Ю., Примак А.П.
Технология производства обеденных блюд
на основе овощей для социального питания. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .62
Терентьева Г.Н., Каражия В.Ф., Юшан Л.Д., Саранди Т.А., Суворова Г.
Виноградный лист и способы его консервирования. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .64
ЗАЩИТА РАСТЕНИЙ
Маслова А.А., Ушаков А.А., Старцев В.И., Бондарева Л.Л.
Результаты исследования по устойчивости растений
капусты белокочанной к Plasmodiophora brassicae. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .68
Мейсам Заргар, Политыко П.М., Пакина Е.Н.
AGRARIAN SCIENCE IN THE WORLD
Nacheva E., Blagoeva V., Masheva S., Michov M.,
Yankova V., Iliev E., Markova D.
Yield structure in the production of certified seeds
from bulgarian potato varieties. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .36
PLANTS PHYSIOLOGY AND PHYTOCHEMISTRY
Golubkina N. A., Malankina H.L., Solovieva A.A.,
Kosheleva O.V., Krivenkov L.V., Dobrutskaya H.G.
Selenium accumulation by basil plants (Ocinum basilicum L.). . . . . . . . . . . . . . . .42
Gorovaya T.K., Sayko O.Yu.
Variability of the biochemical composition of greenpodded of common bean. .48
Cherkasova V.K., Shabetya O.N.
Results of the selection of breeding samples of carrot based
on biochemical composition. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .53
Murashev S.V., Bobko A.L., Verzhuk V.G.
Role of the endogenous antioxidants in adaptation
of crop plants to freezing conditions of winterspring period. . . . . . . . . . . . . . . . .58
Murashev S.V., Sharagova (Kalatsevich) N.N.
Physicochemical properties of vegetable and fruit products
and especially its storage in a cold state. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .60
PROBLEMS OF STORAGE AND PROCESSING OF VEGETABLE PRODUCTS
Stepanisheva N.M., Posokina N.E., Lalina O.YU., Primak A.P.
Production technology of lunch dishes based
on vegetables for social nutrition. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .62
Terentyeva G.N., Karazhiya V.F., Ushan L.D., Sarandi T.A., Suvorova G.
Grape leaves and methods of conservation. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .64
PLANT PROTECTION
Реакция сорной растительности на различные дозы гербицида нового
поколения Вердикт в контролируемых условиях окружающей среды. . . . . .72
Иванова М.И., Алексеева К.Л., Сармосова А.Н.
Оценка сортовой устойчивости укропа к фузариозу. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .76
АГРОТЕХНИКА ОВОЩНЫХ РАСТЕНИЙ
Гаплаев М.Ш., Пивоваров В.Ф., Надежкин С.М.
Влияние удобрений и орошения на урожайность и
качество корнеплодов свеклы столовой. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .80
Ахмедова П.М.
Влияние густоты стояния растений на посевные
и физические качества семян томата. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .86
Солдатенко А.В.
Густота семенных растений огурца при использовании
капельного орошения в условиях восточной лесостепи Украины. . . . . . . . . .88
ЭКОНОМИКА И ОРГАНИЗАЦИЯ
СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННОГО ПРОИЗВОДСТВА
Дремова Т.В., Жаров А.Н., Титова Е.С.
Анализ основных подходов к снижению риска
производства в сельском хозяйстве. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .92
СТАНДАРТЫ НА СЕМЕНА И ОВОЩНУЮ ПРОДУКЦИЮ
Павлов Е.Л.
Приоритетные параметры оперативного контроля
и управления в технологиях производства семян овощных культур. . . . . . . .96
научнопрактический журнал
Maslova A.A., Ushakov A.A., Startsev V.I., Bondareva L.L.
The results of study of cabbage plant resistance
to Plasmodiophora brassicae. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .68
Meisam Zargar, Polityko P.M., Pakina E.N.
Weeds response to the various doses
of new generation herbicide 'Verdict' in a controlled environment. . . . . . . . . . . .72
Ivanova M.I., Alekseeva K.L., Sarmosova A.N.
Estimation of dill cultivars for their resistance to fusarium. . . . . . . . . . . . . . . . . . .76
AGROTEKHNICS OF VEGETABLE PLANTS
Gaplaev M.SH., Pivovarov V.F. , Nadezhkin S.M.
Influence of fertilizers and irrigation
on the yield and quality of beet roots. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .80
Akhmedova P.M.
Effect of plant density on sowing
and physical qualities of tomato seeds. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .86
Soldatenko A.V.
Density of cucumber seedplants when using drop irrigation
in condition of East Ukraine. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .88
AGRICULTURAL MANAGEMENT
Dremova T.V., Zharov A.N., Titova E.S.
Analysis of main approaches
to the risk decreasing in agriculture. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .92
STANDARTS FOR SEEDS AND VEGETABLE PRODUCTS
Pavlov E.L.
[ 1 ]
Priority parameters of operation monitoring
and control of technologies of vegetable crops seed production . . . . . . . . . . . . .96
овощи россии № 5 (22) 2014
Стр.3
Научнопрактический журнал № 1 (22)2014
Издаётся с декабря 2008 г.
Журнал предназначен
для ученых и практиков овощеводства,
селекционеров, семеноводов
VEGETABLE CROPS OF RUSSIA
Published since 2008
и овощеводовлюбителей
Учредитель и издатель журнала:
The journal of science and practical applications in
agriculture № 1 (22) 2014
The journal is recommended for scientists
and practicable offers, farmers, plant breeders,
amateurs in agriculture and vegetable growing.
The journal founder & publisher:
EditorinChief
The State Scientific Institution AllRussian Research Institute of
Vegetable Breeding and Seed Production of Russian Academy of
Agricultural Science (RAAS)
Pivovarov V.F. – Academician of RAAS, a director of AllRussian
Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production
Editorial Board
I.V. Savchenko, Academician, Russian Academy of Science (RAAS),
a vicepresident of plant growing department
A.F. Agafonov, PhD, agriculture
A.M. Artemeva, Principal Scientist, PhD, biology
I.T. Balashova, Principal Scientist, PhD, biology
N.I. Bocharnikova, Principal Scientist, PhD, agriculture
L.L. Bondareva, Principal Scientist, PhD, agriculture
V.I. Burenin, Principal Scientist, PhD, agriculture
M.S. Gins, Principal Scientist, PhD, biology
V.K. Gins, Principal Scientist, PhD, biology
N.A. Golubkina, Principal Scientist, PhD, biology
L.K. Gurkina, PhD, agriculture
H.G. Dobrutskaya, Principal Scientist, PhD, agriculture
A.S. Domblides, PhD, agriculture
A.N. Ignatov, Principal Scientist, PhD, biology
L.U. Kan, PhD, agriculture
P.F. Kononkov, Principal Scientist, PhD, agriculture
G.D. Levko, Principal Scientist, PhD, agriculture
M.I. Mamedov, Principal Scientist, PhD, agriculture
F.B. Musaev, PhD, agriculture
S.M. Nadezhkin, Principal Scientist, PhD, biology
L.V. Pavlov, Principal Scientist, PhD, agriculture
A.P. Primak, Principal Scientist, PhD, biology
O.N. Pyshnaya, Principal Scientist, PhD, agriculture
E.P. Pronina, PhD, agriculture
S.M. Sirota, Principal Scientist, PhD, agriculture
V.I. Startsev, Principal Scientist, PhD, agriculture
T.P. Suprunova, PhD, agriculture
N.I. Timin, Principal Scientist, PhD, agriculture
A.A. Ushakov, PhD, agriculture
V.A. Kharchenko, PhD, agriculture
Главный редактор
Государственное научное учреждение Всероссийский научноисследовательский
институт селекции и семеноводства овощных культур Российской академии
сельскохозяйственных наук (ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии)
В.Ф. Пивоваров – академик Россельхозакадемии,
директор ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
Редакционный совет
И.В. Савченко – академик Россельхозакадемии,
вицепрезидент Отделения растениеводства
Ж.П. Данаилов – доктор с.х. наук, Председатель национальной научноэкспертной
комиссии «Сельскохозяйственные науки», Министерство образования и науки
Болгарии
В.Н. Прохоров – доктор биол. наук, Институт экспериментальной ботаники им.
Купревича НАН Беларуси
В.В. Скорина – доктор с.х. наук, профессор, Белорусская ГСХА
А.Ф. Агафонов – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
А.М. Артемьева – кандидат с.х. наук, ГНУ ВИР Россельхозакадемии
И.Т. Балашова – доктор биол. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
Н.И. Бочарникова – доктор с.х. наук,
Отделение растениеводства Россельхозакадемии
Л.Л. Бондарева – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
В.И. Буренин – доктор с.х. наук, ГНУ ВИР Россельхозакадемии
М.С. Гинс – доктор биол. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
В.К. Гинс – доктор биол. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
Н.А. Голубкина – доктор биол. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
Л.К. Гуркина – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
Е.Г. Добруцкая – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
А.С. Домблидес – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
А.Н. Игнатов – доктор биол. наук, Центр «Биоинженерия» РАН
Л.Ю. Кан – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
П.Ф. Кононков – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
Г.Д. Левко – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
М.И. Мамедов – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
Ф.Б. Мусаев – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
С.М. Надежкин – доктор биол. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
Л.В. Павлов – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
О.Н. Пышная – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
А.П. Примак – доктор биол. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
Е.П. Пронина – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
С.М. Сирота – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
В.И. Старцев – доктор с.х. наук, Департамент научнотехнологической политики
и образования Министерства сельского хозяйства РФ
Т.П. Супрунова – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
Н.И. Тимин – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
А.А. Ушаков – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
В.А. Харченко – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
Ю.В. Чесноков – доктор биол. наук, ГНУ ВИР Россельхозакадемии
А.Н. Чупров – доктор эконом. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
Н.А. Шмыкова – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
Yu.V. Chesnokov, Principal Scientist, PhD, biology
A.N. Chuprov, Principal Scientist, PhD, economics
N.A. Shmikova, Principal Scientist, PhD, agriculture
Zh.P. Danailov Principal Scientist, PhD, agriculture, Bulgaria
V.N. Prokhorov Principal Scientist, PhD, biology, Belarus
V.V. Skorina Principal Scientist, PhD, agriculture, Belarus
Responsible Scientific Editor
M.M. Tareeva, PhD, agriculture
Translation
V.U. Muhortov, PhD, agriculture
T.P. Suprunova, PhD, agriculture
Technical editor, webmaster
Pronin S.S.
Bibliographer
A.G. Razorenova
Photographing
A.P. Lebedev
Designer
K.V. Yansitov
(Original model and imposition)
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Address of the publishing office:
AllRussian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed
Production (VNIISSOK), Selektsionnaya St., 14, VNIISSOK, Odintsovo region, Moscow
district, 143080 Russia, Editorial and Publishing Unit
Email: vegetables.of.russia@yandex.ru
http://www.vegetables.su
Tel. +7(495)5992442, +7(495)5947722
Recopying materials require reference to the journal to be made.
Publishing staff do not bear the responsibility for information included
in advertisements. Publisher reserves the right to make alterations in
manuscripts in case of lack of correspondence with the issue subject
and technical requirements
September 2008
Ответственный редактор
М.М. Тареева – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
Перевод на английский язык
Технический редактор, поддержка сайта
Пронин С.С., ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
Библиограф
А.П. Лебедев
Разорёнова А.Г., ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
Фото
Дизайн и верстка
К.В. Янситов
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Адрес редакции:
143080, Московская область, Одинцовский район, п/о Лесной городок, пос.
ВНИИССОК, ул. Селекционная, д. 14, Издательство ВНИИССОК
Email: vegetables.of.russia@yandex.ru
http://www.vegetables.su
Тел: +7(495)5992442, +7(495)5947722
Факс: +7(495) 5992277
Подписной индекс в объединенном каталоге «Пресса России» 13168
Журнал входит в Перечень ведущих рецензируемых научных журналов
и изданий, в которых должны быть опубликованы основные научные результаты
диссертаций на соискание ученой степени доктора и кандидата наук.
При перепечатке материалов ссылка на журнал обязательна. Редакция
журнала не несет ответственность за информацию, содержащуюся в рекламе.
Редакция оставляет за собой право вносить изменения в предоставленные
материалы в случае их несоответствия техническим требованиям и
некорректной смысловой нагрузки. Точка зрения авторов может не совпадать
с точкой зрения редакции.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Издание зарегистрировано в Федеральной службе по надзору в сфере связи
и массовых коммуникаций.
Свидетельство ПИ №ФС7733218 от 19 сентября 2008 года
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
This issue is registered in Federal Service for Supervision of Media
and Mass Communications of RF.
The license ПИ №ФС7733218 of the 19th
Circulation is 1000 copies
научнопрактический журнал
Тираж 1000 экземпляров.
Подписано в печать 25.02.2014
Отпечатано в РПК «МедиаМикс»
127411, г. Москва, Дмитровское шоссе, дом 157 строение 9, офис 9108
Тел.: +7 (495) 6650544, www.mdmix.ru
[ 2 ]
овощи россии № 1 (22) 2014
В.Ю. Мухортов – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
Т.П. Супрунова – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии
Стр.4
РЕЗЮМЕ
RESUMES
СОВРЕМЕННЫЕ НАПРАВЛЕНИЯ СЕЛЕКЦИИ ОВОЩНЫХ КУЛЬТУР
MODERN TRENDS IN SELECTION OF VEGETABLE CROPS
Gins M.S.1
Kononkov P.F.1, Derkanosova N.M.2
, Pivovarov V.F.1
, Gins V.K.1
,
SCIENCE SERVICE OF INNOVATIVE TECHNOLOGIES FOR
DEVELOPMENT OF FUNCTIONAL FOOD FROM VEGETABLE CROPS
1
SSI AllRussian Research Institute of vegetable breeding and seed production
of vegetables crops of RAAS
143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, VNIISSOK,
Selectsionnaya st., 14
Email: vniissok@mail.ru
2
Voronezh State Agricultural University named after Emperor Peter the Great
394087, Russia, Voronezh, Mitchurina St., 1
The fraction composition and content of phenolic compounds in vegetable plants
with high content of polyphenols is presented. The developed functional foods is
a complex of antioxidants such as dehydro quercetine, quercetine, rutin, ama
ranthine, etc., which can be used for immune system reinforcement, against
dysbacteriosis, and promotion of health.
Key words: vegetable breeding, amaranth, yacon, phenolic compounds, func
tional foods.
Artemyeva A.M., Solovieva A.E., Kocherina N.V., Chesnokov Yu.V.
QTL ANALYSIS OF BIOCHEMICAL TRAITS
OF QUALITY IN BRASSICA RAPAL.
AllRussian N.I. Vavilov Institute of Plant Industry
190000, Russia, SaintPetersburg, Bol'shaya Morskaya st., 44
Emails: akme11@yandex.ru; yuriy@vir.nw.ru
Using two mapping populations of DH lines of Brassica rapa(DH30, obtained by
crossing of turnip and yellow sarson, and DH38, obtained by crossing of pak
choi and yellow sarson) the QTL analysis of five biochemical traits of quality was
done. For the first time in Russia, for each investigated trait was determined QTL,
as well as the effects of action of reviled QTL, percent of phenotype variability for
each QTL and molecular markers genetically linked with identified QTL. Reviled
molecular markers can be used as effective tool upon mass screening of collec
tion and breeding material for biochemical traits of quality.
Key words: Brassica rapa, biochemical traits of quality, QTL, genetic mapping.
Bocharnikov A.N.
FUNCTIONAL MALE STERILITY AND ITS USE
IN BREEDING OF VEGETABLE AND MELON CROPS
SSI AllRussian scientific research institute of vegetable and melon growing
416341, Russia, Astrakhan region, Kamyzyak, Lubitsch st., 16
Tel.: 8 (85145) 95907
Email: vniiob100@mail.ru
ФИЗИОЛОГИЯ И БИОХИМИЯ РАСТЕНИЙ
PLANTS PHYSIOLOGY AND PHYTOCHEMISTRY
Golubkina N. A.1
Kosheleva O.V.2, Krivenkov L.V.1
, Malankina H.L.2
(OCINUM BASILICUM L.)
1
SELENIUM ACCUMULATION BY BASIL PLANTS
, Dobrutskaya H.G.1
, Solovieva A.A.2
,
SSI AllRussian Research Institute of vegetable breeding and seed production
of vegetables crops of RAAS
143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, VNIISSOK,
Selectsionnaya st., 14
Emails: segolubkina@rambler.ru; krivenkov76@mail.ru; vniissok@mail.ru
2
RSAUMAA by K.A. Timiryazev
127550, Russia, Moscow, Timiryazevskaya st., 42
Emails: gandurina@pochta.ru; anechka_kotenok@rambler.ru
3SSI Research institute of nutrition by RAAS
109240, Russia, Moscow, Ustinskiy St., 2/14
Email: okionvit@yandex.ru
143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, VNIISSOK,
Selectsionnaya st., 14
Email: vniissok@mail.ru
The resistance of breeding verities of cabbage to Plasmodiophora brassicae on
infection background in laboratory and field conditions of the Moscow region
has been studied. Selected cabbage varieties resistant to Plasmodiophora
brassicae are used in breeding process.
Key words: cabbage, varieties, hybrids F1
Plasmodiophora brassicae., infection background.
Мейсам Заргар1
РЕАКЦИЯ СОРНОЙ РАСТИТЕЛЬНОСТИ НА РАЗЛИЧНЫЕ ДОЗЫ
ГЕРБИЦИДА НОВОГО ПОКОЛЕНИЯ ВЕРДИКТ В КОНТРОЛИРУЕМЫХ
, Политыко П.М.2
, Пакина Е.Н.1
УСЛОВИЯХ ОКРУЖАЮЩЕЙ СРЕДЫ
1
Selenium accumulation level in basil plants is investigated. A direct correlation
between selenium concentration and essential oil content is demonstrated for
basil and other aroma plants. No correlation is found between selenium and
flavonoids.
Key words: basil, selenium, essential oil, flavonoids
Gorovaya T.K., Sayko O.Yu.
VARIABILITY OF THE BIOCHEMICAL COMPOSITION
OF GREENPODDED OF COMMON BEAN
Іnstitute of vegetables and melon growing national academy of agricultural sci
ences of the Ukraine
62478, 62478, Ukraine, Kharkov area, Kharkov district, Merefa, p/о
Selectionnoe, Institutskaja st.,1
Тel./fax(+3) (057) 7489191
Еmail: ovoch.iob@gmail.com; www.ovoch.com
The results of study of 21 collection samples for variability of the biochemical
composition of green beans are presented. The best selected samples char
acterized by stable content of total sugars, dry matter, and diet fiber are recom
mended for use in breeding program for development of new improved vari
eties of vegetable beans.
Key words: beans, biochemical composition, fiber, technical maturity.
Cherkasova V.K., Shabetya O.N.
The article describes the manifestation of functional male sterility and its impor
tance in the breeding of melons. Utilization of functional male sterility allows solv
ing the problem effective hybrid seed production.
Key words: functional mail sterility, vegetable and melon crops, largefruit
ed pumpkin.
Kozar E.G., Blandinskaya O.A., Bespal'ko L.V., Balashova N.N.,
Pivovarov V.F., Pishnaya O.N.
OVERCOMING OF UNILATERAL INCOMPATIBILITY OF SWEET PEPPER
CV. BELOSNEZHKA AND KARLIK BY COLD STRESS OF POLLEN
SSI AllRussian Research Institute of vegetable breeding and seed production of
vegetables crops of RAAS
143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, VNIISSOK,
Selectsionnaya st., 14
E mail: gameta233@mail.ru
The article describes a technique for overcoming the unilateral cross incompat
ibility of of sweet pepper cultivars Belosnezhka and Karlik (Capsicum annuumL.)
by pre coating the stigma of the parental plants by own frozen pollen (fertile, but
lost fertilizing capacity) in order to initiate the necessary changes in the tissues of
the pistil that ensures germination of pollen tubes of foreign pollen , successful
fertilization and hybrid seeds formation.
Key words: sweet pepper , Capsicum annuum L, pollen viability , incompat
ibility , cold stress , cryocooling of pollen grains, pollen tube , fertilization ,
fruit set and seed .
СЕМЕНОВОДСТВО И СЕМЕНОВЕДЕНИЕ ОВОЩНЫХ КУЛЬТУР
SEED GROWING AND SEED PRODUCTION OF VEGETABLE CROPS
Sokolov A.S., Sokolov S.D., Khutornaya E.V.
DEVELOPMENT OF MELON F1
MALE STERILITY
SEEDS BASED ON LINES WITH GENIC
SSI AllRussian scientific research institute of vegetable and melon growing
416341, Russia, Astrakhan region, Kamyzyak, Lubitsch St., 16
Tel.: 8 (85145) 95907
Email: vniiob100@mail.ru
The perspective technology of development of melon of F1
RESULTS OF THE SELECTION OF BREEDING SAMPLES OF CARROT
BASED ON BIOCHEMICAL COMPOSITION
Еmail: ovoch.iob@gmail.com www.ovoch.com
Іnstitute of vegetables and melon growing national academy of agricultural sci
ences of Ukraine
62478, Ukraine, Kharkov area, Kharkov district, Merefa, p/о Selectionnoe,
Institutskaja st.,1
12 samples of carrot were analyzed for biochemical components in roots. 5
genotypes with high content of vitamin C, βcarotene, and total sugar were
selected as genetic sources of high biochemical components.
Key words: carrots, variability, variety, protein, dry matter, monosaccharides,
total sugar, cellulose, βcarotene, vitamin composition.
Murashev S.V.1
OD
1
ROLE OF THE ENDOGENOUS ANTIOXIDANTS IN ADAPTATION OF
CROP PLANTS TO FREEZING CONDITIONS OF WINTERSPRING PERI
, Bobko A.L.1
, Verzhuk V.G.2
St. Petersburg State University of Information Technologies,
Mechanics and Optics
Institute of сold and biotechnology
191002, Russia, St. Petersburg, Lomonosova st., 9
Email: s.murashev @ mail.ru
2
SSI Russian Research Institute of Plant Industry by N.I. Vavilov of RAAS
190000, Russia, St. Petersburg, Bolshaya Morskaya st., 44
Adaptive capacity of perennial plants to low temperatures and its role in the for
mation of highquality crops with minimal losses during storage has been stud
ied. According to the changes occurring in plants at low temperatures the pos
sibility of effective forecasting of plant products to cold storage has been found.
Key words: perennials , cold stress , antioxidants, low molecular weight car
bohydrates.
Murashev S.V., Sharagova (Kalatsevich) N.N.
PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES OF VEGETABLE AND FRUIT PROD
UCTS AND ESPECIALLY ITS STORAGE IN A COLD STATE
Institute of сold and biotechnology
hybrids seeds by use
maternal lines with an original form of genic mail sterility and marker trait (lobed
leaves) was studied. Elements of technology allow developing hybrid seeds of
melon with hybridity of 9095%.
Key words: melon, genic male sterility, hybrid seed production.
Korottseva I.B., Kochetkova L.A.
SEED PRODUCTION OF THE MATERNAL FORMS
OF BEE POLLINATED CUCUMBER HYBRIDS USING GIBBERELLIN
SSI AllRussian Research Institute of vegetable breeding and seed production of
vegetables crops of RAAS
Key words: cucumber, seed production, parent form, growth substances.
hybrids, Black F1
, and Frant F1
are shown.
Янкова В.1, Илиев Е.2
КАРТОФЕЛЯ
1
СТРУКТУРА УРОЖАЯ ПРИ ПРОИЗВОДСТВЕ
СЕРТИФИЦИРОВАННЫХ СЕМЯН БОЛГАРСКИХ СОРТОВ
, Маркова Д.1
Болгария, Пловдив 4003, ул. Брезовско шоссе, № 32
Тел.032 951227
Институт овощных культур «Марица»
Email: emnach@abv.bg
2
Опытная станция по картофелю
Болгария, Самоков 2000, ул. Цар Борис ІІІ № 170
Тел. 0722 66181
Эксперимент проведен в Институтe овощных культур «Марица», Пловдив и
на Экспериментальной станции по картофелю, Самоков в 20092011
годах. Целью изучения являлась структура урожая при производстве
сертифицированных семян болгарских сортов картофеля. В результате
многофакторного полевого опыта установлено влияние нормы внесения
удобрений, густоты посадки и срока удаления ботвы на общую
урожайность вариантов и их фракции. Урожайность при производстве
сертифицированных семян болгарских сортов картофеля Перун, Калина и
Боре варьирует от 2282 до 3556 kg/da. Стандартная урожайность
семенных фракций увеличивается при более густой посадке и при более
раннем удалении ботвы.
Ключевые слова: картофель, производство сертифицированных семян,
факторы формирования урожайности, стандартный урожай.
,
, Благоева В.2
, Машева С.1
, Михов М.1
191002, Russia, St. Petersburg, Lomonosova st., 9
Email: s.murashev @ mail.ru
143026, Московская область, Одинцовский район, р/п Новоивановское
(Немчиновка), ул. Калинина, 1
НИИСХ «Немчиновка»
Российский университет дружбы народов
117198, ул. МиклухоМаклая, д.6
Email: meisam.za_ir84@yahoo.com
2
Emails: priemnaya@nemchinowka.ru, mosniish@yandex.ru
Задача эксперимента заключалась в оценке действия сокращенных доз
(0; 0,2; 0,3 и 0,5 кг/га) послевсходового гербицида Вердикт на подавление
трех видов сорняков: Chenopodium album, Sttelaria media и
представителей семейства Рoaceae. Опыт был заложен
рендомизированно в четырехкратной повторности. Наибольшая гибель
сорной растительности была отмечена при дозе гербицида 0,5 кг/га и
далее убывала соответственно при дозах 0,3 кг/га; 0,2 кг/га и в контроле.
В результате эксперимента установлено, что подавление сорной
растительности было эффективным при дозах гербицида 0,5 и 0,3 кг/га, в
то время как при дозе 0,2 кг/га наблюдался наибольший процент
выживших сорняков среди всех трех испытанных видов.
Ключевые слова: гербицид, Вердикт, подавление сорной
растительности, сокращенные дозы.
Ivanova M.I.1
ESTIMATION OF DILL CULTIVARS
, Alekseeva K.L.1
2
, Sarmosova A.N.2
FOR THEIR RESISTANCE TO FUSARIUM
1
Chuvash State Agricultural Academy
Email: sarm2009@yandex.ru
AllRussian Scientific Research Institute of Vegetable Growing
Email: ivanova_170@mail.ru; alexenleon@yandex.ru
The study shows the stability of dill varieties to fusarium in the Moscow region.
Keywords: dill, variety, yield, resistance to stooling, resistance to fusarium.
АГРОТЕХНИКА ОВОЩНЫХ РАСТЕНИЙ
AGROTECHNICS OF VEGETABLE PLANTS
Gaplaev M.SH.1
INFLUENCE OF FERTILIZERS AND IRRIGATION
, Pivovarov V.F.2
Chechen State University
Russia , Grozny, St. Sheripova, 32
Tel. +7 (8712) 295558
2
ON THE YIELD AND QUALITY OF BEET ROOTS
1
SSI AllRussian Research Institute of vegetable breeding and seed production
of vegetables crops of RAAS
143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, VNIISSOK,
Selectsionnaya st., 14
Email: nadegs@yandex.ru
In field experiments, the optimal preirrigation moisture levels of the soil, plant
density and fertilizer regulations to ensure maximizing the table beet crops with
good qualities of roots under foothill zone of the Chechen Republic have been
found.
Akhmedova P.M.
EFFECT OF PLANT DENSITY ON SOWING AND PHYSICAL QUALITIES OF
TOMATO SEEDS
Dagestan Agricultural Research Institute
Email: dagniisx@mail.ru
St. Petersburg State University of Information Technologies,
Mechanics and Optics
The influence of the state of water in plant tissue on the physico chemical
properties of plant products and processes occurring in it was studied. It is
shown that the ratio of free and bound water fractions in the tissue influences
the mass loss of plant products during storage. The ratio between free and
bound water in the plant tissue depends on the activity of physiological
processes in it, which determines the intensity of the loss of nutrients.
Key words: cold storage, wastage mass, forecasting activity in the water.
143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, VNIISSOK,
Selectsionnaya st., 14
Email: vniissok@mail.ru
АГРАРНАЯ НАУКА В МИРЕ
AGRARIAN SCIENCE IN THE WORLD
Начева Е.1
ПЕРЕРАБОТКА И ХРАНЕНИЕ ПЛОДООВОЩНОЙ ПРОДУКЦИИ
PROBLEMS OF STORAGE AND PROCESSING OF VEGETABLE PRODUCTS
Stepanisheva N.M.1
The data of using of gibberellin for seed production in maternal forms of bee pol
linated cucumber F1
PRODUCTION TECHNOLOGY OF LUNCH DISHES BASED
AllRussian Research Institute of canning and vegetable drying industry
, Posokina N.E.1
Email: vnikopltok@yandex.ru
2
, Lalina O.YU.1
ON VEGETABLES FOR SOCIAL NUTRITION
1
SSI AllRussian Research Institute of vegetable breeding and seed production
of vegetables crops of RAAS
143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, VNIISSOK, St.
Selectsionnaya, 14
Email: vniissok@mail.ru
The sevenday recipe composition of lunch dishes for social nutrition of target
groups of consumers was developed. The main components of this recipe are
vegetables.
Key words: vegetable salads, dinner courses, ingredient structure, cooling
and freezing technology
Terentyeva G.N., Karazhiya V.F., U?han L.D., Sarandi T.A., Suvorova G.
GRAPE LEAVES AND METHODS OF CONSERVATION
Practical Scientific Institute of Horticulture and Food Technology
Republic of Moldova, Chisinau
Emails: ltpa_caragia@mail.ru, g.terentii @ inbox.ru, sarandit@mail.ru
The article presents the results of a study of different varieties of grape leaves
showing its morphological data and physicochemical parameters. Studying
shows canned grape leaf in various ways for the food industry.
Key words: grape leaf varieties, methods of preservation , physico chemical
parameters .
ЗАЩИТА РАСТЕНИЙ
PLANT PROTECTION
Maslova A.A., Ushakov A.A., Startsev V.I., Bondareva L.L.
THE RESULTS OF STUDY OF CABBAGE PLANT RESISTANCE TO
PLASMODIOPHORA BRASSICAE
научнопрактический журнал
[ 3 ]
, Primak A.P.2
367014, Russia, Dagestan, Makhachkala, A.Akushinskogo avenue,
Science Park
The optimal scheme and plant density of nonseedling tomato culture for seed
production purposes in condition of Dagestan Studied were determined.
Key words: tomato, planting scheme, plant density, varieties, field germina
tion, vigor, seed quality.
Soldatenko A.V.
DENSITY OF CUCUMBER SEEDPLANTS WHEN USING DROP
IRRIGATION IN CONDITION OF EAST UKRAINE
Institute of vegetables and melons breeding
62478, Ukraine, Kharkov area, Kharkov district, Merefa, p/о Selectionnoe,
Institutskaja st., 1
Tel.: (057) 7489191
The results of threeyear study of density of cucumber seedplants
when using drop irrigation in condition and planting system 50+90 сm
are shown. The optimal plant density for seed production purposes is
70 thousand plants on 1 hectare.
Key words: a cucumber, density of plants, drop irrigation, seed production,
quality of seeds.
ЭКОНОМИКА И ОРГАНИЗАЦИЯ
СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННОГО ПРОИЗВОДСТВА
AGRICULTURAL MANAGEMENT
Dremova T.V., Zharov A.N., Titova E.S.
Russian Friendship University, Agricultural Faculty
117198, Moscow, MikluhoMaklaya st., 8
Email: a_n_zharov@mail.ru
, Nadezhkin S.M.2
, stability, prevalence, stability,
Key words: beet, photosynthesis, roots, productivity, irrigation, fertilizers,
humidity, nitrates .
ANALYSIS OF MAIN APPROACHES TO THE RISK DECREASING IN AGRI
CULTURE
Agriculture is one of the most risky sectors of any economy. Modern science
and practice have developed various methods to reduce the riskiness of pro
duction, such as avoiding the risk, hedging, diversification and insurance. In this
article we discuss ways to reduce these risks of production.
Key words: risk mitigation techniques, diversification, hedging, insurance,
parametric insurance.
СТАНДАРТЫ НА СЕМЕНА И ОВОЩНУЮ ПРОДУКЦИЮ
STANDARTS FOR SEEDS AND VEGETABLE PRODUCTS
Pavlov E.L.
PRIORITY PARAMETERS OF OPERATION MONITORING AND CONTROL
OF TECHNOLOGIES OF VEGETABLE CROPS SEED PRODUCTION
SSI AllRussian Research Institute of vegetable breeding and seed production
of vegetables crops of RAAS
143080, Russia, Moscow region, Odintsovo district, VNIISSOK,
Selectsionnaya st., 14
Email: paw.ewgeny@yandex.ru
SSI AllRussian Research Institute of vegetable breeding and seed production
of vegetables crops of RAAS
Control of seed production of vegetable crops based on factor of quality is
become the basis of modern management. There is a growing need in the fast
response devices for determination of moisture and temperature in seeds
and environment.
Key words: seeds, humidity, moisture tester, parameters, quality, temper
ature.
овощи россии № 1 (22) 2014
Стр.5