Национальный цифровой ресурс Руконт - межотраслевая электронная библиотека (ЭБС) на базе технологии Контекстум (всего произведений: 558764)
Консорциум Контекстум Информационная технология сбора цифрового контента
Уважаемые СТУДЕНТЫ и СОТРУДНИКИ ВУЗов, использующие нашу ЭБС. Рекомендуем использовать новую версию сайта.
Овощи России

Овощи России №1 2013

0   0
Страниц92
ID745813
АннотацияНаучно-практический журнал «Овощи России» Важнейшими задачами журнала являются: обобщение научных и практических достижений в области селекции, семеноводства овощных культур, овощеводства, физиологии и биохимии растений, защиты растений, экономики сельского хозяйства, повышение научной и практической квалификации ученых, селекционеров, агрономов - овощеводов. Научная концепция издания предполагает публикацию современных достижений, результатов научных национальных и международных исследований в области овощеводства, селекции и семеноводства овощных культур, физиологии и биохимии растений, защиты растений, экономики сельского хозяйства и смежных дисциплин: биологии, биотехнологии, интродукции и др.
Овощи России [Электронный ресурс] .— 2008 .— 2013 .— №1 .— 92 с. — Режим доступа: https://rucont.ru/efd/745813

Предпросмотр (выдержки из произведения)

Овощи_России_№1_2013.pdf
Стр.3
Стр.4
Стр.5
Овощи_России_№1_2013.pdf
СОДЕРЖАНИЕ CONTENTS ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА СЕЛЕКЦИИ И СЕМЕНОВОДСТВА ОВОЩНЫХ КУЛЬТУР Пивоваров В.Ф., Пронина Е.П. Основные направления и результаты селекции и семеноводства овощных бобовых культур во ВНИИССОК . . . . . . . . . . .4 Сирота С.М. Итоги работы в 2012 году по продвижению семян гороха овощного сортов селекции ВНИИССОК . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .12 СОВРЕМЕННЫЕ НАПРАВЛЕНИЯ СЕЛЕКЦИИ ОВОЩНЫХ КУЛЬТУР Вишнякова М.А., Булынцев С.В., Бурляева М.О., Буравцева Т.В., Егорова Г.П., Семенова Е.В., Сеферова И.В. Исходный материал для селекции овощных зернобобовых культур в коллекции ВИР . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .16 Котляр И.П., Добруцкая Е.Г. Особенности корреляций между количественными признаками родительских форм и гибридов первого поколения гороха овощного .26 Кайгородова И.М., Пронина Е.П., Пышная О.Н. Изучение перспективных образцов гороха овощного как генетических источников в селекции на качество и продуктивность . . .30 Кайгородова И.М., Пышная О.Н., Пронина Е.П. Изучение наследования скороспелости у гороха овощного . . . . . . . . . .35 Мусаев Ф.Б., Добруцкая Е.Г., Казыдуб Н.Г., Скорина Вит.В. Оценка среды природных зон как фона для отбора на адаптивность и размножение семян фасоли овощной . . . . . . . . . . . .41 Деговцов В.Е., Сирота С.М., Добруцкая Е.Г., Баранова Е.В. Оценка сортов фасоли овощной по параметрам адаптивности при разных сроках посева в Белгородской области . . . . . . . . . . . . . . . . .46 Паркина О.В., Харина Н.С. Оценка образцов фасоли овощной по продуктивности бобов и клубенькообразующей способности в условиях лесостепи Приобья . .51 СЕЛЕКЦИЯ ОВОЩНЫХ БОБОВЫХ КУЛЬТУР Деревщюков С.Н. История и результаты селекции фасоли овощной на Воронежской овощной опытной станции . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .55 СОРТА ОВОЩНЫХ КУЛЬТУР Балашова И.Т., Пронина Е.П., Сирота С.М., Гордеев Д.К. Культура бобов овощных в Нечерноземной зоне России . . . . . . . . . . . .60 Ушаков В.А., Пронина Е.П. Сортимент гороха овощного селекции ВНИИССОК . . . . . . . . . . . . . . . . .63 Антошкин А.А., Мирошникова М.П., Пронина Е.П. Антошка и Светлячок – новые сорта фасоли овощной селекции ВНИИССОК . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .66 ХРАНЕНИЕ И ПЕРЕРАБОТКА ОВОЩНОЙ ПРОДУКЦИИ Самарин Н.А., Самарин С.Н. Конвейер сортов гороха овощного для консервной промышленности . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .68 ЗАЩИТА РАСТЕНИЙ Тимина Л.Т., Котляр И.П., Пронина Е.П. Устойчивость гороха овощного к мучнистой росе . . . . . . . . . . . . . . . . . . .73 СЕМЕНОВОДСТВО И СЕМЕНОВЕДЕНИЕ ОВОЩНЫХ КУЛЬТУР Самарин Н.А., Самарин С.Н. Возможные пути сохранения семеноводства отечественных сортов гороха овощного в современных условиях . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .76 Гончаров Н.Ю., Гончарова Н.М., Коцарева Н.В. Опыт выращивания гороха овощного на семена Белгородской области . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .79 Шульпеков А.С., Сирота С.М., Коцарева Н.В. Изучение семенной продуктивности сортов гороха отечественной и иностранной селекции в условиях югозапада ЦЧР . . . . . . . . . . . . . . . . .82 АГРОТЕХНИКА ОВОЩНЫХ РАСТЕНИЙ Беседин А.Г. Сорта и основные приемы возделывания гороха овощного на Кубани .86 научнопрактический журнал THEORY AND PRACTICE OF BREEDING AND CROPS SEED PRODUCTION Pivovarov V.F., Pronina E.P. Main directions and results of vegetable breeding and seed production of legumes in VNIISSOK . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .4 Sirota S.M. The outcome of the 2012 promotion of pea vegetable varieties of VNIISSOK breeding . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .12 MODERN TRENDS IN SELECTION OF VEGETABLE CROPS Vishnyakova M.A., Bulintsev S.V., Burlyaeva M.O., Buravtseva T.V., Egorova G.P., Semenova E.V., Seferova I.V. The initial material for grain legumes breeding in the collection of VIR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .16 Kotlyar I.P., Dobrutskaya E.G. Correlation features between quantitative traits of the parental forms and hybrids of the first generation of pea . . . . . . . . . .26 Kaigorodova I.M., Pronina E.P., Pishnaya O.N. Study of perspective models of pea as genetic sources in breeding for quality and productivity . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .30 Kaigorodova I.M., Pronina E.P., Pishnaya O.N. The study of the inheritance of earliness of ripening of pea . . . . . . . . . . . . . .35 Musayev F.B., Dobrutskaya E.G., Kazidub N.G., Skorina Vit.V. Environmental assessment of natural areas as background for selection for adaptability and bean vegetable seed multiplication . . . . . .41 Degovtsov V.E., Sirota S.M., Dobrutskaya E.G., Baranova E.V. Evaluation of vegetable bean varieties on the parameters of adaptability at different times of sawing in the Belgorod region . . . . . . . .46 Parkina O.V., Harina N.S. Evaluation of bean vegetable samples on productivity and root formation capacity in the condition of foreststeppe of the Ob region . . . . . . . . . . . . .51 SELECTION OF VEGETABLE LEGUME CROPS Derevschyukov S.N. History and results of breeding of bean vegetable on the Vegetable Voronezh Experimental Station . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .55 VARIETIES OF VEGETABLE CROPS Balashova I.T., Pronina E.P., Sirota S.M., Gordeev D.K. Beans culture in chernozem zone of Russia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .60 Ushakov V.A., Pronina E.P. Pea assortment of VNIISSOK breeding . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .63 Antoshkin A.A., Miroshnikova M.P., Pronina E.P. Antoshka and Svetlyachok are new varieties of bean of VNIISSOK breeding . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .66 STORAGE AND PROCESSING OF VEGETABLE PRODUCT Samarin N.A., Samarin S.N. Characteristics of chain of pea varieties for vegetable canning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .68 PLANT PROTECTION Timina L.T., Kotlyar I.P., Pronina E.P. Pea resistance to powdery mildew . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .73 SEED BREEDING AND SEED STUDYING OF VEGETABLE CROPS Samarin N.A., Samarin S.N. Possible ways to save seed production of pea domestic varieties in current conditions . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .76 Goncharov N.U., Goncharova N.M., Kotsareva N. V. Experience of vegetable pea growing for seeds in the Belgorod region . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .79 Shulpekov A.S., Sirota S.M., Kotsareva N.V. The study of seed productivity of pea varieties of domestic and foreign breeding in the conditions of the southwest of central Russia . . . . .82 AGROTEKHNICS OF VEGETABLE PLANTS Bessedin A.G. Varieties and basic techniques of pea cultivation in Kuban . . . . . . . . . . . . . .86 [ 1 ] овощи россии № 1 (18) 2013
Стр.3
Научнопрактический журнал № 1 (18)2013 Издаётся с декабря 2008 г. Журнал предназначен для ученых и практиков овощеводства, селекционеров, семеноводов и овощеводовлюбителей VEGETABLE CROPS OF RUSSIA Published since 2008 Учредитель и издатель журнала: The journal of science and practical applications in agriculture № 1 (18) 2013 The journal is recommended for scientists and practicable offers, farmers, plant breeders, amateurs in agriculture and vegetable growing. The journal founder & publisher: EditorinChief The State Scientific Institution AllRussian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production of Russian Academy of Agricultural Science (RAAS) Pivovarov V.F. – Academician of RAAS, a director of AllRussian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production Editorial Board A.A. Zhuchenko, Academician, Russian Academy of Science (RAAS), Russian Academy of Science (RAS) I.V. Savchenko, Academician, Russian Academy of Science (RAAS), a vicepresident of plant growing department A.F. Agafonov, PhD, agriculture A.M. Artemeva, Principal Scientist, PhD, biology I.T. Balashova, Principal Scientist, PhD, biology N.I. Bocharnikova, Principal Scientist, PhD, agriculture L.L. Bondareva, Principal Scientist, PhD, agriculture V.I. Burenin, Principal Scientist, PhD, agriculture M.S. Gins, Principal Scientist, PhD, biology V.K. Gins, Principal Scientist, PhD, biology N.A. Golubkina, Principal Scientist, PhD, biology L.K. Gurkina, PhD, agriculture H.G. Dobrutskaya, Principal Scientist, PhD, agriculture A.S. Domblides, PhD, agriculture N.I. Zhukov, PhD, economy A.N. Ignatov, Principal Scientist, PhD, biology L.U. Kan, PhD, agriculture P.F. Kononkov, Principal Scientist, PhD, agriculture V.P. Kushnereva, PhD, agriculture G.D. Levko, Principal Scientist, PhD, agriculture M.I. Mamedov, Principal Scientist, PhD, agriculture A.S. Merzlikin, Principal Scientist, PhD, agriculture, economy F.B. Musaev, PhD, agriculture S.M. Nadezhkin, Principal Scientist, PhD, biology L.V. Pavlov, Principal Scientist, PhD, agriculture A.P. Primak, Principal Scientist, PhD, biology O.N. Pyshnaya, Principal Scientist, PhD, agriculture E.P. Pronina, PhD, agriculture S.M. Sirota, Principal Scientist, PhD, agriculture V.I. Startsev, Principal Scientist, PhD, agriculture T.P. Suprunova, PhD, agriculture N.I. Timin, Principal Scientist, PhD, agriculture A.A. Ushakov, PhD, agriculture V.A. Kharchenko, PhD, agriculture Responsible Scientific Editor M.M. Tareeva, PhD, agriculture Translation V.U. Muhortov, PhD, agriculture T.P. Suprunova, PhD, agriculture Technical editor, webmaster Pronin S.S. Bibliographer A.G. Razorenova Photographing A.P. Lebedev Designer K.V. Yansitov (Original model and imposition) –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Address of the publishing office: Главный редактор Государственное научное учреждение Всероссийский научноисследовательский институт селекции и семеноводства овощных культур Российской академии сельскохозяйственных наук (ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии) В.Ф. Пивоваров – академик Россельхозакадемии, директор ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Редакционный совет А.А. Жученко – академик РАН И.В. Савченко – академик Россельхозакадемии, вицепрезидент Отделения растениеводства А.Ф. Агафонов – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии А.М. Артемьева – кандидат с.х. наук, ГНУ ВИР Россельхозакадемии И.Т. Балашова – доктор биол. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Н.И. Бочарникова – доктор с.х. наук, Отделение растениеводства Россельхозакадемии Л.Л. Бондарева – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии В.И. Буренин – доктор с.х. наук, ГНУ ВИР Россельхозакадемии М.С. Гинс – доктор биол. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии В.К. Гинс – доктор биол. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Н.А. Голубкина – доктор биол. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Л.К. Гуркина – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Е.Г. Добруцкая – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии А.С. Домблидес – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Н.И. Жуков – доктор эконом. наук, Московский НИИСХ «Немчиновка» А.Н. Игнатов – доктор биол. наук, Центр «Биоинженерия» РАН Л.Ю. Кан – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии П.Ф. Кононков – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии В.П. Кушнерева – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Г.Д. Левко – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии М.И. Мамедов – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии А.С. Мерзликин – доктор с.х. наук, Московский НИИСХ «Немчиновка» Ф.Б. Мусаев – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии С.М. Надежкин – доктор биол. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Л.В. Павлов – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии О.Н. Пышная – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии А.П. Примак – доктор биол. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Е.П. Пронина – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии С.М. Сирота – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии В.И. Старцев – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Т.П. Супрунова – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Н.И. Тимин – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии А.А. Ушаков – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии В.А. Харченко – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Ю.В. Чесноков – доктор биол. наук, ГНУ ВИР Россельхозакадемии А.Н. Чупров – доктор эконом. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Н.А. Шмыкова – доктор с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Ответственный редактор Yu.V. Chesnokov, Principal Scientist, PhD, biology A.N. Chuprov, Principal Scientist, PhD, economics N.A. Shmikova, Principal Scientist, PhD, agriculture М.М. Тареева – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Перевод на английский язык Технический редактор, поддержка сайта Пронин С.С., ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Библиограф А.П. Лебедев Разорёнова А.Г., ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Фото Дизайн и верстка К.В. Янситов –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Адрес редакции: 143080, Московская область, Одинцовский район, п/о Лесной городок, пос. ВНИИССОК, ул. Селекционная, д. 14, Издательство ВНИИССОК Email: vegetables.of.russia@yandex.ru, info@vniissok.ru http://www.vniissok.ru Тел: +7(495)5992442, +7(498) 3090227(доб.202) Факс: +7(495) 5992277 Подписной индекс в объединенном каталоге «Пресса России» 13168 AllRussian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production (VNIISSOK), Selektsionnaya St., 14, VNIISSOK, Odintsovo region, Moscow district, 143080 Russia, Editorial and Publishing Unit Email: vegetables.of.russia@yandex.ru, info@vniissok.ru http://www.vniissok.ru Tel. +7(495)5992442, +7 (498) 3090227 (add.202) Recopying materials require reference to the journal to be made. Publishing staff do not bear the responsibility for information included in advertisements. Publisher reserves the right to make alterations in manuscripts in case of lack of correspondence with the issue subject and technical requirements September 2008 При перепечатке материалов ссылка на журнал обязательна. Редакция журнала не несет ответственность за информацию, содержащуюся в рекламе. Редакция оставляет за собой право вносить изменения в предоставленные материалы в случае их несоответствия техническим требованиям и некорректной смысловой нагрузки. Точка зрения авторов может не совпадать с точкой зрения редакции. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Издание зарегистрировано в Федеральной службе по надзору в сфере связи и массовых коммуникаций. Свидетельство ПИ №ФС7733218 от 19 сентября 2008 г. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– This issue is registered in Federal Service for Supervision of Media and Mass Communications of RF. The license ПИ №ФС7733218 of the 19th Circulation is 1000 copies научнопрактический журнал Тираж 1000 экземпляров. Подписано в печать 30.04.2013 Отпечатано в РПК «МедиаМикс» [ 2 ] В.Ю. Мухортов – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии Т.П. Супрунова – кандидат с.х. наук, ГНУ ВНИИССОК Россельхозакадемии 127411, г. Москва, Дмитровское шоссе, дом 157 строение 9, офис 9108 Тел.: +7 (495) 6650544, www.mdmix.ru овощи россии № 1 (18) 2013
Стр.4
RESUMES THEORY AND PRACTICE OF BREEDING AND CROPS SEED PRODUCTION Pivovarov V.F., Pronina E.P. MAIN DIRECTIONS AND RESULTS Musayev F.B., Dobrutskaya E.G.1 OF VEGETABLE BREEDING AND SEED PRODUCTION OF VEGETABLE CROPS OF LEGUMES IN VNIISSOK AllRussian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production of RAAS 143080, Moscow region, Odintsovo distr., p. VNIISSOK, Selectsionnaya street, 14 Email: vniissok@mail.ru The paper demonstrates the basic achievements in breeding and seed production of vegetable legumes in AllRussian Research Institute of vegetable breeding and seed production and the directions of the development of advanced varieties, which are very important at this stage. Keywords: peas, beans, variety, genotype, yield, seed produc tion, processing plants Sirota S.M. THE OUTCOME OF THE 2012 PROMTION OF PEA VEG ETABLE VARIETIES OF VNIISSOK BREEDING AllRussian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production of RAAS 143080, Moscow region, Odintsovo distr., p. VNIISSOK, Selectsionnaya street, 14 Email: vniissok@mail.ru A brief description of weather conditions in 2012 is shown in the areas of pea production. The reaction of pea varieties of VNIIS SOK breeding at growing in different regions of Russia and Belarus is described. The results of the meetings and the work shops with the leaders of a number of canning plants are summa rized. Keywords: vegetable peas, varieties, plant, processing, can ning, green peas MODERN TRENDS IN AGRICULTURAL CROPS BREEDING Vishnjakova M.A., Bulintsev S.V., Burlyaeva M.O., Buravtseva T.V., Egorova G.P., Semenova E.V., Seferova I.V. THE INITIAL MATERIAL FOR GRAIN LEGUMES BREEDING IN THE COLLECTION OF VIR AllRussian Research Instituteof Plant Industry by N.I. Vavilov of RAAS ENVIRONMENTAL ASSESSMENT OF NATURAL AREAS AS BACKGROUND FOR SELECTION , Kazidub N.G.2 , Skorina Vit.V.3 FOR ADAPTABILITY AND BEAN VEGETABLE SEEDS MULTIPLI 1CATION AllRussian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production of RAAS 143080, Moscow region, Odintsovo distr., p. VNIISSOK, Selectsionnaya street, 14 Email: vniissok@mail.ru2 FBOU Omsk State Agrarian University 644008, Omsk, Institutskaja Sq., 4 3Email: ngkazydub@yandex.ru UO Belarusian State Agricultural Academy 213407, Republic of Belarus, Gorki, Mogilev Email: skorina@list.ru Beans (Vicia faba L.) is the one of the ancient crops which have been cultivated and used for food. The historical note about bean utilization in ancient world and in Russia, and the information about centers of origin, food value of seeds are presented in this review. Botanical characteristics of three bean varieties of VNIISSOK breeding are described. Keywords: beans, centers of origin, food value of seeds, Russian varieties of beans PROBLEMS OF STORAGE AND PROCESSING OF VEGETABLE PRODUCTS Samarin N.A., Samarin S.N. CHARACTERISTICS OF CHAIN OF PEA VARIETIES FOR VEG ETABLE CANNING Ltd. «GenesisDelta» The basic elements of the ecological breeding technology were study. The backgrounds for selection at different stages of breed ing for adaptability of bean vegetable were chosen. Keywords: adaptability, selection, bean vegetable, backgrounds for the selection Degovtsov V.E., Sirota S.M., Dobrutskaya E.G., Baranova E.V. EVALUATION OF VEGETABLE BEAN VARIETIES ON THE PARA METERS OF ADAPTABILITY AT DIFFERENT TIME OF SOWING IN THE BELGOROD REGION AllRussian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production of RAAS 143080, Moscow region, Odintsovo distr., p. VNIISSOK, Selectsionnaya street, 14 Email: vniissok@mail.ru The analysis of display of the quantitative traits in varieties of differ ent groups (highly adaptive and highly responsive to changing envi ronmental conditions) is shown. The utilization of varieties based on their adaptive characteristics depending on the level of technol ogy are recommended. Keywords: adaptability, beans vegetables, varieties, traits, Belgorod region Parkina O.V., Harina N.S. 190000, Russia, St.Petersburg, Bolyshaya Morskaya street, 44 Tel.: (812)3144732, email: m.vishnyakova@vir.nw.ru In the VIR collection there is a rich initial material, which can con tribute to the intensification of breeding of leguminous of veg etable directions of our country, as well as an increase in species diversity of cultures in this group. Keywords: legumes, peas, vegetables, beans, varieties, raw material, breeding Kotlyar I.P., Dobrutskaya E.G. CORRELATION FEATURES BETWEEN QUANTITATIVE TRAITS OF THE PARENTAL FORMS AND HYBRIDS OF THE FIRST GENERATION OF PEA AllRussian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production of RAAS 143080, Moscow region, Odintsovo distr., p. VNIISSOK, Selectsionnaya street, 14 Email: vniissok@mail.ru The number of correlations on vegetable peas depends on the length of the growing period, and the adaptive capacity of the samples. In F1 hybrids manifestation of «t» correlations is EVALUATION OF BEAN VEGETABLE SAMPLES ON PRODUC TIVITY AND ROOT FORMATION CAPACITY IN THE CONDI TIONS OF FORESTSTEPPE OF THE OB REGION VPO Novosibirsk State Agrarian University 630039, Novosibirsk, Dobrolyubova street, 160 Email: Parkinaoksana@yandex.ru 353384, Krasnodar region, Krimsk, Nauki street, 1/1 The characteristics of seven pea varieties of different groups of ripening are described. These cultivars provide the sustainable row material input in canning factories of Krasnodar region. In boghar ic agriculture it takes 2426 days. When using the irrigation system and different time of sowing it takes 3540 days. Keywords: pea varieties, traits, gen, product quality, chain of pea varieties. PLANT PROTECTION Timina L.T., Kotlyar I.P., Pronina E.P. PEA RESISTANCE TO POWDERY MILDEW AllRussian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production of RAAS 143080, Moscow region, Odintsovo distr., p. VNIISSOK, Selectsionnaya street, 14 Email: vniissok@mail.ru The results of the evaluation of breeding pea samples for resist ance to powdery mildew are shown. Sources of resistance are rec ommended. Keywords: vegetable peas, disease, powdery mildew (Erysiphe communis Yrev. F. Pisi Dietrich), resistance, sources SEED PRODUCTION AND SEED STUDIES OF VEGETABLE CROPS Samarin N.A., Samarin S.N. POSSIBLE WAYS TO SAVE SEED PRODUCTION OF PEA DOMESTIC VARIETIES IN CURRENT CONDITIONS Ltd. «GenesisDelta» The efficiency of root formation capacity of the bean hybrids in the conditions of foreststeppe of the Ob region has been shown. Keywords: bean vegetable, hybrid, root formation capacity, pro ductivity SELECTION OF VEGETABLE LEGUME CROPS Derevschyukov S.N. HISTORY AND RESULTS OF BREEDING OF BEAN VEGETABLE ON THE VEGETABLE VORONEZH EXPERIMENTAL STATION SSI Voronezh VNIIO of RAAS Email: vniiovoos3112@rambler.ru 353384, Krasnodar region, Krimsk, Nauki street, 1/1 The possible ways of development of seed production of pea in Russia and increasing of competitive growth of domestic pea vari eties suitable for processing industry are represented in the arti cle. Keywords: vegetable pea, varieties, seed production, processing 396116, Voronezh region, Verhnehavsky district, NIIOH, Sadovaya street, 3a The main results of breeding of vegetable bean in the Voronezh Vegetable Research Station are shown. Several varieties of veg etable bean are described. Keywords: bean vegetable, breeding, variety increasingly close to their parents. Keywords: vegetable peas, quantitative traits, correlation, adaptability, hybrids F1 Kaigorodova I.M., Pronina E.P., Pishnaya O.N. STUDY OF PERSPECTIVE MODELS OF PEA AS GENETIC SOURCES IN BREEDING FOR QUALITY AND PRODUCTIVITY AllRussian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production of RAAS 143080, Moscow region, Odintsovo distr., p. VNIISSOK, Selectsionnaya street, 14 Email: vniissok@mail.ru The green pea collection consisting of 277 samples varied in geographical distance, quantity, and quality traits was evaluated. The samples with agronomic valuable traits were selected. The starch grains in selected green pea samples were studied. The molecular analysis of these samples was conducted. The select ed samples were used for the reciprocal crossing. The pattern inheritance of hybrids F1 was studied. Keywords: Pisum sativum, green pea, breeding material, germplasm collection, RAPDanalysis Kaigorodova I.M., Pishnaya O.N., Pronina E.P. THE STUDY OF THE INHERITANCE OF EARLINESS OF RIPEN ING OF PEA AllRussian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production of RAAS 143080, Moscow region, Odintsovo distr., p. VNIISSOK, Selectsionnaya street, 14 Email: vniissok@mail.ru «The number of infertile nodes» is a stable variety trait of pea plants, and it is directly related to the duration of the growing season. To study the manifestations of this trait in hybrid proge nies the reciprocal crosses among pea samples of different groups of maturity have been made. Keywords: vegetable peas, hybridization, earlyripening VARIETIES OF VEGETABLE CROPS Ushakov V.A., Pronina E.P. PEA ASSORTMENT OF VNIISSOK BREEDING AllRussian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production of RAAS 143080, Moscow region, Odintsovo distr., p. VNIISSOK, Selectsionnaya street, 14 Email: vniissok@mail.ru The advantages of varieties of vegetable pea of VNIISSOK breeding have been shown. These varieties are suitable for canning, freez ing, gardening, and for universal use. Keywords: vegetable peas, varieties, green peas, yields Antoshkin AA, Miroshnikova MP, Pronina EP ANTOSHKA AND SVETLYACHOK ARE NEW VARIETIES OF BEAN OF VNIISSOK BREEDING AllRussian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production of RAAS 143080, Moscow region, Odintsovo distr., p. VNIISSOK, Selectsionnaya street, 14 Email: vniissok@mail.ru As a result of many years breeding, two varieties of southern bean have been developed. Cultivar «Antoshka» is climbing bean for farm gardening. Cultivar «Svetlyachok» is bunchforming cultivar. Both varieties are suitable for mechanized cultivation. They are characterized by high content of sugars and ascorbic acid. These cultivars are recommended for freezing. Keywords: southern bean, breeding, farm gardening, bouquets location of beans Balashova I.T., Pronina E.P., Sirota S.M., Gordeev D.K. BEAN CULTURE IN CHERNOZEM ZONE OF RUSSIA AllRussian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production of RAAS 143080, Moscow region, Odintsovo distr., p. VNIISSOK, Selectsionnaya street, 14 Email: balashova56@mail.ru научнопрактический журнал [ 3 ] Goncharov N.U., Goncharova N.M., Kotsareva N.V. EXPERIENCE OF VEGETABLE PEA GROWING FOR SEEDS IN THE BELGOROD REGION Belgorod SSI VNIISSOK 308503, Belgorod Oblast Belgorod region, Maisky, Vavilov street, 1, Email: nadine151059@rambler.ru The results of the industrial cultivation of pea seeds in farms of Belgorod region are shown. Keywords: vegetable pea, varieties, growing conditions, seed yield Shulpekov A.S.1 THE STUDY OF SEED PRODUCTIVITY OF PEA VARIETIES OF DOMESTIC AND FOREIGN BREEDING IN THE CONDITIONS OF , Sirota S.M.2 , Kotsareva N.V.3 THE SOUTHWEST OF CENTRAL RUSSIA 1 mail: shalsik@rambler.ru 2 Belgorod Agricultural stronghold of SSI VNIISSOK 308 503, Maisky, Belgorod region, Sadovaya street, 8/284, e AllRussian Research Institute of Vegetable Breeding and Seed Production of RAAS 143080, Moscow region, Odintsovo distr., p. VNIISSOK, Selectsionnaya street, 14 Email: vniissok@mail.ru 3 Belgorod Agricultural stronghold of SSI VNIISSOK of RAAS 308503, Belgorod, Belgorod district, Vavilov street, 1, email: nadine151059@rambler.ru The results of the study of vegetable pea collection of domestic and foreign breeding are shown. The biological characteristics and seed productivity of 23 varieties of vegetable pea in condition of the southwest of Central Russia were studied. The varieties were selected based on the time of ripening. The cv. «Premium» is very earlyripening variety which showed the industrial ripeness at 39 days and biological ripeness at 45 days. The cv. «Maksdon» has a higher seed productivity (2,54 t per ha). Keywords: pea vegetable, variety studying, seed productivity AGROTECNICS OF VEGETABLE CROPS Bessedin A.G. VARIETIES AND BASIC TECHNIQUES OF PEA CULTIVATION IN KUBAN SSI Crimean OSS by RAAS 353384, Krasnodar region, Krimsk, Vavilov street, 12 Tel: 8 (86131) 51588 Emails: kross67@mail.ru New varieties of pea of different time of ripening were developed in the Crimean experimental breeding station. These varieties were included in the State register of breeding achievements permitted for use in the areas of raw material for canning factories of Kuban. The cultivation technology of the pea varieties is described. Keywords: vegetable pea, varieties, cultivation technology овощи россии № 1 (18) 2013
Стр.5

Облако ключевых слов *


* - вычисляется автоматически