N 6 Для цитирования: Тюнина Е.Ю., Баделин В.Г. Взаимосвязь молярных параметров вязкого течения и распространения ультразвука в водных растворах аминокислот. <...> Relationship between molar parameters of viscous flow and ultrasonic wave propagation in aqueous solutions of amino acids. <...> УДК 532.133:547.466 Е.Ю. Тюнина, В.Г. Баделин Елена Юрьевна Тюнина ( ), Валентин Георгиевич Баделин Лаборатория «Термодинамика растворов неэлектролитов и биологически активных веществ», Институт химии растворов им. <...> Академическая, 1, Иваново, Российская Федерация, 153045 E-mail: tey@isc-ras.ru ( ), vgb@isc-ras.ru ВЗАИМОСВЯЗЬ МОЛЯРНЫХ ПАРАМЕТРОВ ВЯЗКОГО ТЕЧЕНИЯ И РАСПРОСТРАНЕНИЯ УЛЬТРАЗВУКА В ВОДНЫХ РАСТВОРАХ АМИНОКИСЛОТ На основе обобщения экспериментальных данных по плотности, вязкости и скорости ультразвука в водных растворах аминокислот исследованы объемные эффекты в характеристиках процессов переноса импульса и ультразвука. <...> Показана возможность описания температурной и концентрационной зависимостей вязкости и скорости ультразвука в рамках метода рациональных параметров Крестова – Афанасьева для водных растворов аминокислот. <...> Tyunina ( ), Valentin G. Badelin Laboratory of Thermodynamics of Non-Electrolyte Solutions and Active Substances, G.A. <...> Krestov Institute of Solution Chemistry of RAS, Akademicheskaya str., 1, Ivanovo, 153045, Russia E-mail: tey@isc-ras.ru ( ), vgb@isc-ras.ru RELATIONSHIP BETWEEN MOLAR PARAMETERS OF VISCOUS FLOW AND ULTRASONIC WAVE PROPAGATION IN AQUEOUS SOLUTIONS OF AMINO ACIDS Quantitative structure-property relationship (QSPR) correlations have been widely applied in biological active solutes over several decades. <...> N 6 overall state of proteins consisting of the various amino acids residuals. <...> On basis of experimental data on density, viscosity and ultrasound velocity for aqueous solutions of amino acids, the volume effects in characteristics of impulse transfer and ultrasound wave were studied. <...> The analysis on the correlations between molar parameters of viscosity and ultrasound velocity and molar volume for aqueous solutions of glycine, alanine, aminobutanoic acid <...>