Alekseeva Izhevsk State Agricultural Academy DEVELOPMENT OF THE FACTORIAL ANALYSIS TECHNIQUE OF SALES PROFIT (LOSS) WITH THE CONSIDERATION OF STRATEGIC FACTORS AT THE DAIRY BREEDING ENTERPRISES The article considers the traditional approach to the analysis of sales profi t (loss) involving the analysis of a profi t additive model by the chain substitutions method and by the absolute distinctions method. <...> The development of the factorial analysis technique of sales profi t (loss) is offered by means of introduction to the factor-analysis model the structural and price factors refl ecting strategic aspects of dairy cattle breeding enterprise activity. <...> The algorithms of profi t factorial analysis carried out by the chain substitutions method are revealed. <...> The suggested model is recommended to be applied not only for the profi t analysis at the enterprise, but also at all agricultural enterprises on the average in the region. <...> Conclusions on the basis of the factorial analysis results are drawn. <...> Izhevsk State Agricultural Academy (30, Sverdlov street, Izhevsk, Russian Federation, 426057, e-mail: 497477@mail.ru). <...> УДК 631.162:657.633.5 Г.Я. Остаев ФГБОУ ВО Ижевская ГСХА СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ МЕТОДИКИ ВНУТРЕННЕГО КОНТРОЛЯ ФИНАНСОВЫХ РЕЗУЛЬТАТОВ В СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННЫХ ОРГАНИЗАЦИЯХ В современных условиях развития сельского хозяйства нашей страны, сопровождающихся кризисными явлениями, следует пересмотреть многие концепции экономического развития. <...> Развитие новых методов управления и экономических отношений хозяйствующих субъектов должно быть направлено на создание в них мобильных внутрихозяйственных структур, установление и совершенствование хозяйственных связей между ними, между предприятиями и государством. <...> Отсюда следует, что без формирования эффективной системы управления и активно-адаптивного применения ее экономических методов и рычагов воздействия невозможно эффективное ведение производственной деятельности в предприятиях, оперативное выявление и мобилизация их внутренних резервов производства <...>